MIRO UNGAR: 4M JE ČAK TRI PUTA NASTUPAO NA BBC-u

Svaki dan u 19:30h na HTV2 čekaju nas najnovije vijesti iz hrvatske glazbe. 

 

Zagreb, 19. listopada 2020. – U studio PopRock.hr-a ovaj tjedan stižu nam Saša Lozar, Miro Ungar, Toni Janković, Mladen Burnać i Jure Brkljača!

 

Saša Lozar dolazi nam predstaviti svoju novu pjesmu Vrijeme. „Dugo sam čekao da snimim ovu pjesmu, čuvali smo je i imali još prije karantene. Možda je sad stvarno pravo vrijeme za - Vrijeme, snimili smo je i dogodila se dobra vibra. Zadovoljan sam što kreativno radim i u ovim teškim vremenima za izvršavanje te kreativnosti“, rekao je Lozar. Ispričao nam je i sve o novoj suradnji: „Spot je radio Filip Gržinčić iz Rijeke koji mi je otkriće, jako mi se svidjela njegova estetika koju je radio s J.R. Augustom i Baretom. Iako mi nismo slični izvođači, tu je pokazao da ima smisla za fotografiju i sliku, bio je užitak s njim raditi“.  

Miro Ungar otpjevao je pjesmu Novigradu u kojem već 30 godina provodi svoja ljeta. „Novigrad je jedan mali biser na zapadnoj obali Istre, prekrasan gradić u kojem odmaram, ali i pripremam sljedeću sezonu. I napravio sam pjesmu koju sam posvetio upravo Novigradu. To je stara pjesma jedne Novigrađanke koja je bila nastavnica glazbenog odgoja. Kada sam ju čuo, svidjela mi se i kad sam saznao da nije snimljena, odmah sam ju s Tonijem Eterovićem snimio“, rekao je Miro Ungar. Prisjetio se i kraja pedesetih i početka šezdesetih godina: „U mojim počecima boy bandovi su bili nešto novo, zato je i naša grupa 4M postigla tako dobre rezultate. Išli smo u inozemstvo, nastupali po cijeloj Europi i televizijama raznih zemalja. Posebno su mi upečatljiva naša gostovanja u Londonu 1959. i 1960. godine kada smo čak 3 puta nastupali na BBC-u“. A još zanimljivih i do sad nepoznatih detalja o grupi 4M imat ćemo prilike vidjeti u dokumentarnom filmu u sklopu serijala „A Porina dobiva...“, koji će se prikazati na Prvom programu HTV-a 29. studenog u 20:10h.

Toni Janković, prvi pjevač Divljih Jagoda i glavni „krivac“ za stihove pjesama Jedina moja i Krivo je more , snimio je obradu pjesme s prvog albuma Jagoda – Sjećanja. „Da, to je pjesma s prvog albuma, a ideja je došla od Damira Arslanagića, on je inače vrhunski klavijaturist. Rekao je u jednom trenutku da ima želju obraditi pjesmu Sjećanja. Nakon nekoliko godina otišao sam u Sarajevo u rano proljeće i snimili smo pjesmu“, rekao je Toni. Pitali smo ga kako su izgledale prve godine Jagoda: „Divlje Jagode su osnovane u Zagrebu, radili smo nekakve demo snimke, a Jugoton ih je prihvatio. Prvi singl bio je Jedina moja. U to vrijeme smo malo nastupali, ali iz svih jukeboxova se čula ta pjesma. Zapravo nismo prstom mrdnuli, a pjesma je postala hit. Bio sam šokiran“, rekao nam je legendarni Toni Janković.

 

Mladen Burnać objavio je novi album pod nazivom Knjiga poezije. „To je zapravo trebala biti zbirka pjesama, no glazbenik u meni je prevladao pa sam te stihove snimio uz dvije gitare. Nakon pet ili šest pjesama zvali smo razne glazbenike i goste da to još upotpunimo. Tu su Branimir Mihaljević, Matija Dedić, Doris Karamatić i mnogi drugi“, ispričao je Burnać kako je nastao novi album. U emisiji otkriva i kako je došlo do snimanja filma: „Trebali smo napraviti jedan kratki dokumentarni prilog o tome kako smo snimali album, međutim kad smo došli na to snimanje zasvirali smo i uživali smo. Redatelj je shvatio kako ima sat i pol materijala i šteta mu je bilo to brisati, na kraju mi je predložio cijeli film i pristao sam“.

 

Gost u PopRock.hr-u ovaj tjedan je i Jure Brkljača koji ima novu pjesmu Znao sam. „Miroslav Rus i ja nastavljamo raditi, kliknuli smo. Rus sve bolje upoznaje mene i moj stil. Proces izgleda tako da se cijeli dan družimo i tako nam dolazi inspiracija“, ispričao je Jure sve o suradnji s Rusom. A na pitanje kako je bilo na snimanju spota za novu pjesmu, odgovara: „Snimali smo spot na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku i na visokoj nadmorskoj visini na lokaciji "Sky walk". Najdraži dio spota mi je onaj gdje ja vozim avion, to sam stvarno napravio uz mentore koji su bili s nama. Nije bilo opasno, ali je bilo zabavno i volim adrenalin“. Što se albuma tiče, Jure kaže da se još dvoumi oko pjesama: „Odugovlačio sam s izlaskom albuma jer sam stvarno htio imati dobre pjesme. Za sad imamo izdanih devet, deset, a sa strane imamo još desetak pjesama koje su stvarno dobre pa se dvoumimo oko onih koje ćemo izdati“.

U PopRock.hr-u ovaj tjedan predstavljamo i nove pjesme TV EYE-a, Joze Mikulića, benda kids from the sky, projekta Ro i najavljujemo nove HGU session glazbene radionice. Osim toga gledamo i novi spot pocket palme, Zdenke Kovačićek, sastava Posegana, Kamenog i predstavljamo novi album J.R. Augusta.

Vidimo se već večeras na HTV2 od 19:30h!

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?