MLADEN TARBUK, HDS: Izazov je u ovakvim vremenima biti predsjednik Hrvatskog društva skladatelja

Ovog tjedna u PopRock.hru!

 

Zagreb, 03. kolovoza 2020. – Prvi tjedan kolovoza donosi nam nove pjesme i spotove u studio PopRock.hr-a. Od ponedjeljka do petka točno u 19:30h na HTV2 stižu nam – Lea Mijatović, Kevlar Bikini, Jasmin Stavros, Tram 11 i Mladen Tarbuk. 

Ovaj tjedan domaćin je Ermin Preljević.

Tjedan u PopRock.hr-u započinje s Leom Mijatović koja je predstavila novu pjesmu u suradnji s Miazmom – Nikada. „Cijela priča s Miazmom se zapravo počela događati početkom godine. Ja sam imala promociju albuma u prvom mjesecu i već tada me ekipa iz Menarta kontaktirala kako bi povezala mene i Miazmu. Poslali su mi pjesmu, jako mi je kul zvučala, samo mi je bio upitnik iznad glave, kako ja u toj pjesmi. Sa svim stilovima glazbe sam se igrala, ali u ovaj moderniji zvuk još nisam zagazila. Pitala sam se jesam li preodrasla za to. Ispostavilo se da nisam i jako sam sretna zbog toga“, opisala je nastanak nove pjesme Lea. Na Erminovo pitanje koliko je puta do sada preslušala svoj prvi album Sva moja lica, odgovorila je: „Ja sam toliko bila u procesu rada na albumu i organizacije promocije, da kad je sve završilo, napravila sam malu pauzu i sad kad je prošlo neko vrijeme, kad se odlijepiš od toga, onda sjednem u auto i preslušavam. Zadovoljna sam s onim što smo napravili.

Vladimir Kasal iz Kevlar Bikinija predstavio je njihov četvrti album OPT-OUTism. „Ovaj album je malo žešćeg i drugačijeg zvuka od prijašnjih albuma. OPT-OUTism kao naziv označava neku vrstu bijega od društva i uglavnom je tematika u tom tonu, mračni i pesimistični tekstovi. Nije riječ o osobnim ružnim iskustvima, već općenito dojam o svijetu, osvrt na društvo. Album smo završili prije korona krize, ali onda su slijedile pripreme, spotovi.. Tako da nije izašao odmah nakon što je bio masteriran. Da je sve bilo po planu, bio bi popraćen koncertima, ali..“, rekao je Vladimir Kasal o albumu i onome što album govori. S obzirom na to da je korona pokvarila planove mnogima, ekipa iz Kevlar Bikinija odlučila se pozabaviti spotovima. Spot za pjesmu Quench napravili su u vlastitoj produkciji, a planiraju s tim nastaviti i dalje.

Jasmin Stavros najavio je novu pjesmu Moja Marina za koju kaže da je snimljena prije 6 mjeseci, ali zbog korone nisu imali priliku snimiti spot. „Kad se situacija s koronom malo smirila, napravili smo spot. Pjesmu potpisuje Antonija Šola, aranžman Luppo, u spotu se pojavljuju i Šola i Danijela Ana Morić koja je svirala bas gitaru. Snimali smo spot u Medulinu, imali smo sreće jer je taj dan bilo vjenčanje pa su me zamolili da otpjevam jednu pjesmu. Ja sam otpjevao, a oni su svi došli na podij, kad je završna scena u mraku, svi s vjenčanja pridružili su se na snimanju“, opisao je Stavros spontanu situaciju sa snimanja spota. Na Erminovo pitanje planira li se odmoriti ovo ljeto, Stavros odgovara: „Ja sam tipični Dalmatinac, ne volim ić' na more, ne volim se kupati. Danas mi žena govori što ne dođeš pa se kupaš. Ma di ću se ja kupati, uvijek mi je hladno i ne da mi se plivati. Ali vidjet ću za godišnji, sve ovisi o situaciji i hoće li  se počet raditi. Najbolje ništa ne planirati, jer se sve izjalovi“.  

General Woo u studio PopRock.hr-a došao je predstaviti novu pjesmu Tram 11-a J*** sliku svoju i to nakon 17 godina! „Pjesma je u našem stilu, malo smo se kritički osvrnuli na taj fenomen narcisoidnosti na društvenim mrežama. Od toga i mi patimo, svi smo na Instagramu, Twitteru.. Nama je popratno to radi posla, tako da smo se i mi uklopili u tu priču, malo se šalimo i na svoj račun“, opisuje novu stvar General Woo i dodaje: „Za album još ne znamo kad će, ali bude. 90% albuma je napravljeno, trebali bi sad rješavati mix i mastering i to je to. Sad čekamo termin s obzirom na koronu, malo se poremetilo sve“. Spot je radio Danijel Tipura, a Woo je najavio i dokumentarac o Tram 11. Na pitanje kako je bilo raditi nakon toliko duge pauze, Woo odgovara: „Trebalo nam je par pjesama da se vratimo u onaj svoj način. Navikli smo se raditi solo, ali nakon prvih par pjesama kliknulo je kao da nikad nije bilo prekida od 17 godina od Tram 11-a“. Woo je otkrio da će na albumu biti gostiju, planiraju jednu pjesmu s Bolesnom Braćom, Stokom i Neredom, a jednu s mlađom zagrebačkom ekipom.

U studio PopRock.hr-a ovaj tjedan stiže i Mladen Tarbuk, dirigent, skladatelj, glazbeni pedagog i novi predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. “Ovo je svakako izazov, u ovim vremenima biti predsjednik HDS-a. Smatram ovo važnom funkcijom u sadašnjem trenutku. Dosta sam u kontaktu s kolegama po svijetu, u SAD-u i Meksiku nije dobro, perspektive nisu dobre za našu djelatnost. Pozdravljam ove nove mjere, postignut je neki dogovor oko održavanja koncerata, ali to je još uvijek teško”, objasnio je Mladen Tarbuk. Na pitanje koje planove ima kao predsjednik HDS-a, odgovara: “Nekoliko je ciljeva. Prvenstveno ćemo se pozabaviti povećanjem postotka prisutnosti hrvatske glazbe u medijima. Na jesen ćemo napraviti malo veći pokret na tu temu. Treba osvijestiti da slušanjem hrvatske glazbe pomažemo našim kolegama, glazbenicima, izvođačima. Glazba ima terapeutsku ulogu, ona doista liječi. Drugo što smatram problematičnim je nedostatak scene suvremene glazbe za mlade. Moji studenti praktički nemaju gdje tu svoju glazbu plasirati. Ne postoji nikakva infrastruktura koja bi podržala izvedbe njihovih djela. Takva je situacija bila i u pop, rock glazbi, ali zahvaljujući našim inicijativama i to prije svega Darku Bakiću koji je pokrenuo primjerice Rock&Off koji je polako stvorio jednu vrstu scene na kojoj su se mogli prezentirati mladi ljudi. Na tom tragu želimo da se nešto dogodi i s klasičnom glazbom”.

U PopRock.hr-u ovaj tjedan predstavljamo i nove pjesme Alena Nižetića, grupe Rezerve, Ivane Radovniković, Maligana i Adrijane Baković; a gledamo i novi spot Jacquesa Houdeka, Ivane Kindl, Banana Zvuka i Kandžije, Sabine Herman i Željke Veverec. Vidimo se već večeras na HTV2 od 19:30h!