ARSENA SU VOLJELI MNOGI

 

 

U nedjelju, 01. studenog na Prvom programu HRT-a emitiran je dokumentarac o Arsenu Dediću iz serijala dokumentarnih filmova pod nazivom „A Porina dobiva...“. Ovo je bio šesti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović i Zdenku Runjiću.

Sudeći po reakcijama gledatelja, Arsena su voljeli mnogi. „Bio je jedan od najvećih!“, „Hvala vam na ovom filmu, veliki umjetnik“, „Pravi pjesnik“, samo su neki od komentara koji su se pojavili tijekom emitiranja dokumentarca.

Dušan Šarac otkrio je u filmu vječnu Arsenovu želju da u svemu bude najbolji. Kao dokaz tome, njegov sin Matija Dedić naveo je kako je Arsen nakon završetka srednje glazbene u Šibeniku, došao u Zagreb i upisao 4. razred srednje škole – opet. Učinio je to kako bi bio siguran da prije odlaska na Muzičku akademiju zna sve što treba znati. Kroz film smo saznali i pod kojim je pseudonimima pisao i zašto ih je uopće morao koristiti, kao i mnoge druge detalje koje do sada nismo znali.

U sklopu serijala „A Porina dobiva...“ snimljeno je ukupno 12 filmova, nakon Arsena Dedića na redu je onaj o Ruži Pospiš Baldani. A umjetnici i ansambli čije nam životne priče tek slijede su: Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M i Oliver Dragojević. Iz nedjelje u nedjelju, na Prvom programu HTV-a gledat ćemo detalje iz života ovih velikih glazbenika.

Autorski tim filma o Arsenu Dediću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.