ČOVJEK KOJI JE ZNAO ŠTO PUBLIKA ŽELI

Novi "A Porina dobiva..."!

Ovu nedjelju, 22. studenog u 20:10h na Prvom programu HTV-a, emitirat će se dokumentarni film o Đorđu Novkoviću, skladatelju koji je ispisao povijest hrvatske zabavne glazbe. Dokumentarac je dio serijala o dobitnicima Porina za životno djelo pod nazivom „A Porina dobiva...“ koji je krenuo s emitiranjem krajem rujna.

Đorđe Novković je točno znao što publika želi čuti. Kako kaže njegov kolega, također veliki skladatelj Zrinko Tutić u filmu: “Riječ je o nepogrešivom osjećaju emocije i energije”. Tutić u filmu dodaje i sljedeće: “Mi drugi, kojima je Bog isto podario valjda nešto, doduše ne kao njemu, mi smo mu bili pri ruci”. Oko Đorđa su uvijek bila velika imena. Napisao je Mišine hitove „Ako me ostaviš“, „Poljubi zemlju“, „Ostala si uvijek ista“, „Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim“, „Ja nemam više razloga da živim“, „Svi pjevaju, ja ne čujem“ itd. Autor je i brojnih hitova Srebrnih krila, Severine, Željka Bebeka, Gabi Novak, Nede Ukraden, Dalibora Bruna, grupe Pro Arte, Tomislava Ivčića, Duška Lokina, Vlade Kalembera, Jasne Zlokić, Daniela Popovića i mnogih drugih.

Kroz film saznajemo koliko je bio zaljubljen u sport, najviše u stolni tenis u kojem je zabilježio veliki međunarodni uspjeh. Detalje o njegovom životu i osobnosti u filmu su otkrili njegov sin Boris Novković, Vlado Kalember, Rajko Dujmić, Neda Ukraden, tekstopisac Željko Pavičić, Kemal Monteno i Nikša Bratoš.

Ovo je deveti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću, Arsenu Dediću, Ruži Pospiš Baldani i Ivi Robiću. A ovo su umjetnici i ansambli čije nam životne priče slijede: Boško Petrović, Kvartet 4M i Oliver Dragojević.

Autorski tim filma o Đorđu Novkoviću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.