DEVETO PO REDU NATJECANJE PAPANDOPULO ZAPOČINJE VIRTUALNIM UZMAHOM - NOVIM NATJECATELJSKIM KRUGOM!

KREĆE NATJECANJE PAPANDOPULO!

Zagreb, 9. listopada 2020. - Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 odgodila je posljednjih mjeseci mnogobrojne koncerte, natjecanja i glazbene aktivnosti diljem svijeta. Tako je odgođeno i 9. Natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo koje će se održati od 5. do 12. veljače 2021. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, u organizaciji Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza.

Kategorije za Deveto hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo su: violina, viola, flauta, klarinet i saksofon, a prijave se zaprimaju digitalnim putem do 15. listopada 2020.

Mišljenje Programskog odbora Natjecanja u suradnji sa svim članovima prosudbenih komisija je da se glazbeno natjecanje može održati uz ograničeno prisustvo publike, ali da nije moguće u potpunosti ga prebaciti online, jer je neophodno svim kandidatima omogućiti jednake uvjete nastupa, a komisiji procjenu kandidata također u jednakim uvjetima. S druge strane želja nam je održati kontakt kandidata s publikom (poštujući epidemiološke preporuke i mjere) do održavanja samog Natjecanja, te istovremeno promovirati skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja u izvedbi prijavljenih kandidata.

Stoga je odlukom Programskog odbora dodan novi (online) natjecateljski krug pod nazivom VIRTUALNI UZMAH koji će se održati do kraja ove godine.

Svi kandidati u svojoj prijavi za Natjecanje obavezni su poslati i video snimku suvremenog djela hrvatskog skladatelja (nastalog od 1991. do danas) za violinu, violu, flautu, klarinet i saksofon solo ili za bilo koji instrumentalni sastav, ne duljeg od 15 minuta (izvedbe mogu biti snimljene na najjednostavniji način mobitelom).

Sve prijavljene snimke bit će predstavljene online putem web platforme Natjecanja kao i putem društvenih mreža, te će publika biti u mogućnosti glasati za najbolje izvedbe. Najbolji u svakoj kategoriji (prema glasovima publike) osvaja posebnu nagradu VIRTUALNU GLAZBENU ISKAZNICU koju čini studijska AV snimku djela hrvatskog autora te još jedne skladbe europskog repertoara po vlastitom izboru, uz kratak razgovor sa skladateljem izvedenog hrvatskog djela.

Rezultati glasovanja publike objavljuju se 3. studenog 2020.

Navedenim proširenjem projekta želimo potaknuti izvedbu djela suvremenih hrvatskih skladatelja, upoznati natjecatelje i publiku sa skladateljima, te omogućiti najboljim mladim izvođačima profesionalno studijsko snimanje za VIRTUALNU GLAZBENU ISKAZNICU koja im je neophodna u njihovom predstavljanju na međunarodnim pozornicama.

Podsjećamo još jednom - prijave za natjecanje zaprimaju se digitalnim putem do 15. listopada na www.natjecanje-papandopulo.org

Sretno svima!