Dokumentarac “Tko navija zvizde” Večeras na HTV-u!

 

Večeras, 15. travnja na Prvom programu HTV-a imamo priliku premijerno pogledati dokumentarni film o životu legendarnog Ljube Stipišića Delmate, pod nazivom “Tko navija zvizde”. Dobitnik Porina za životno djelo kao i mnogih drugih važnih nagrada, ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi. Aranžer, skladatelj, pjesnik, dirigent, autor mnogih zbirki narodnih napjeva i književnih djela, slikar… Veliki Delmata još se kao dijete zaljubio u glazbu, a posvetio joj je cijeli svoj život. Obitelj Stipišić potječe iz Vrbanja na otoku Hvaru. Iz tog kraja je čuvena procesija Za križen koja se već stotinama godina odvija na Veliki četvrtak prije Uskrsa. Usporedna radnja u filmu je upravo ta, slikovita i cjelonoćna procesija iz koje je veliki umjetnik crpio svoje glazbene i duhovne inspiracije.

„To je sedam intenzivnih godina rada, intenzivnih u smislu propitkivanja. Film je direktan, iz usta njegovih najbližih suradnika, a zapravo je to priča o svakom čovjeku koji se posvetio umjetnosti“, rekao nam je Matko Petrić, scenarist i redatelj filma. Snimatelj je Boris Poljak, a producentica Nina Bočvarov za Unison.

Nepoznate detalje i zanimljivosti o velikom maestru u filmu nam otkrivaju obitelj, prijatelji i suradnici: supruga Nataša, sin Zlatan Stipišić Gibonni, sestra Olesija Visković, rođak Ivo Stipišić, slikar Josip Botteri Dini, zborist Bojan Pogrmilović, filozof Daniel Miščin i psihijatrica Vesna Šendula Jengić.

Film osim na Prvom programu HTV-a, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi