Drugo izdanje nagrade Rock&Off nadmašilo sva očekivanja!

Nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off u četvrtak 30. siječnja održala se drugi put u zagrebačkoj Tvornici kulture, a nagrađeni su glazbenici koji su svojim marljivim radom obilježili hrvatsku rock&off glazbenu scenu tijekom 2019 godine. Stručni žiri sastavljen od 77 novinara iz preko 40 medija donio je svoj sud, a izvođači su slavili u 10 kategorija.

Talentirani glazbenik Nikola Vranić, poznat pod umjetničkim imenom J.R. August dominirao je na dodjelama Rock&Off nagrada, a kući je odnio čak tri statue. Osvojio je nagradu za Album godine ("Dangerous Waters"), Veliki prasak godine te za Rock&Off izvođača godine. Glazbenik je imao čast i otvoriti glazbenu večer, a sa svojim je bendom izveo pjesmu "Crucify Me" na samom početku dodjele.

Jako sam sretan i počašćen nagradama, a u isto vrijeme mi je i malo gorak okus u ustima jer sam želio da se nagrade više rasporede među kolegama po kategorijama. Posebno mi je draga nagrada za Album godine jer sam dao cijelog sebe u taj album. Još jednom zahvaljujem svima koji su radili na tom albumu, koji rade sa mnom i koji me prate i pomažu“, rekao je J.R. August nakon dodjele.Prema odabiru žirija, "IskraDamira Urbana i njegove četvorke je pjesma godine, a koncertni izvođač godine su riječki JonathanIrena Žilić je slavila u kategoriji Pop&Off izvođača godineRap&Off izvođač godine je Vojko VThe Siids su odnijeli pobjedu u kategoriji Elektro&Off izvođača godine, a Jazz&Off izvođač godine je grupa ChuiNagrada publike, za koju se moglo glasati na Iskonovim web stranicama, pripala je Goranu Baretu i Majkama.

KUD Idijoti su ovogodišnji dobitnici Rock&Off nagrade za životno djelo, kojom se konačno prepoznaje značaj i mjesto KUD Idijota, te koje im na domaćoj rock i punk sceni pripada. Nagradu su preuzeli Diego Bosusco – Ptica i Nenad Marjanović - Dr. Fric, dok su u ime Branka Črnca – Tuste nagradu preuzeli sin Ivan i kćer Maja Črnac.Uz najavljene izvođače koji su nastupili na drugoj dodjeli publiku su zabavili duhoviti prezenteri, a prava glazbena poslastica su bile izvedbe pjesmama KUD Idijota „Ja sjećam se“ i „Za tebe“ zbora J.R. Augusta. Preslatka Jana Sienna Mikić, zvijezda spota nagrađene pjesme, preuzela je nagradu Urbana&4 te je kratkim govorom zahvalila svima te raznježila publiku. 

Chui, J. R. August, Porto Morto, Sun U, The Siids, Aklea Neon, Overflow i Pocket Palma nastupali su na dodjelama nagrada, a iznenađenje večeri je bio nastup Vojka V na kraju same dodjele. Voditeljica programa Martina Validžić prošla je sve kategorije i nominacije i publici je predstavila zbog čega su upravo oni obilježili proteklu glazbenu godinu. 

Prva godina Rock&Off-a je bila odlična i bilo ju je teško nadmašiti, no nismo mogli ni slutiti da će druga godina biti još i bolja, s još više publike i atraktivne glazbe. Pokazalo se da ova nagrada ima itekako smisla, obzirom da su već prve godine iz nje proizašla još četiri projekta. Od srca čestitamo svim dobitnicima i nominiranima! Pred nama je težak posao jer se letvica još više podigla za treće izdanje nagrade“, istaknuli su iz organizacije nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off. Podsjetimo, Rock&Off je nakon uspješnog prvog izdanja prošle godine široj javnosti kroz medijsku aktivnost prezentirao sjajnu glazbenu scenu koja često nije u fokusu iste. Iz same nagrade su već u prvoj godini proizašla i četiri projekta; Veliki Rock&Off glazbeni kviz i Rock&Off Radio u suradnji s Iskonom te Skener i Mala škola Rock&Off novinarstva koji svaki na svoj način doprinose popularizaciji rock&off glazbenih žanrova, autora i izvođača što dodatno osnažuje ideju Rock&Offa kao glazbene platforme za prezentaciju glazbe koja ne spada u „srednju struju“ najširoj javnosti.

U međuvremenu, sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Organizator nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Fotografije: Marko Šolić