Elektro&Off: visokim naponom protiv pandemijske krize

Elektro&Off kategorija ovogodišnjeg izdanja nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off okupila je respektabilnu postavu domaćih „električara“: Jan Kinčl & Reggis Kattie, Kozmodrum, Petar Dundov, Plastic Knives i Toni Starešinić. U zagrebačkoj Tvornici kulture 5. veljače saznajemo tko je, po mišljenju glazbenih novinara i urednika, među njima obilježio proteklu godinu…

Poznanstvo DJ-a i producenta Jana Kinčla i jazz klavijaturista Reggisa Kattiea u 2021. je rezultiralo još jednim izdanjem, EP-jem „It's Been A While“. Neumorni Kinčl imun je na dosadu, uvijek s putovnicom i kovčegom pri ruci, čak i tijekom pandemije rado viđen gost inozemnih klubova i studija. Njegov jazzom začinjeni house svakako je jedan od najjačih hrvatskih izvoznih aduta…

Što se dogodi kada prekaljeni domaći glazbenici konzole, samplere i syntheve zamijene pravim, organskim instrumentima? Dogodi se Kozmodrum i njihov istoimeni album objavljen u lipnju 2021.! Mozak ove glazbene varijante Zvjezdanih Staza je bubnjar Janko Novoselić, a i ovaj projekt hrvatska glazba može s velikim ponosom izložiti u međunarodni izlog.

Koliko je izdanja moguće objaviti tijekom jedne godine? Techno veteran Petar Dundov ima spreman odgovor: „ne postoji previše izdanja!“. Nizu remikseva, live setova i EP-jeva na samom kraju godine dodao je još jedan, svemirsko promišljanje „Cosmic Theatre“, za ples oko i sa zvijezdama.

Unatoč imenu, zagrebački „elektrock“ duo Plastic Knives do savršenstva su naoštrili svoj zvuk kojeg čine „samo“ gitara, bubnjevi i synth. Njihov koncert iz Močvare razotkrio je tabue koncertnih definicija i neplanirano dobio svoju snimku „We Used To Do It (Live)“ priskrbivši ovom dvojcu nominaciju ovogodišnje nagrade.

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa s albumom „I Glow“ projekta Je Veux u kojem bolja polovica Željka Veverec vodi glavnu riječ, Toni Starešinić je ove godine uzeo stvar u ruke predstavivši nam pribor za preživljavanje (pandemije), solo album „Survival Kit“. Ovaj neumorni autor i glazbenik navodi kako mu je stvaranje albuma spasilo duh i um tijekom ove krizne godine, a ni slušatelji neće pogriješiti odluče li se za audio booster svog imuniteta.

U tijeku je i glasovanje za Iskonovu nagradu publike! Svoj glas može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 17. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama jednom dnevno. U konkurenciji su: Bad Daughter, Eric, Fran Vasilić, Jonathan, Kensington Lima, Mark Mrakovčić, Matej Milošev, Mayales, Miriiam, Pips, Chips & Videoclips, pocket palma, Porto Morto, Šiza, The Gentleman, Urban &4 i z++.

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.