Fantastičnim četvrtim blokom završio MBZ

ZAVRŠIO 31. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

 

U ponedjeljak, 20. rujna, završio je četvrti blok ključnog festivala suvremene glazbe u Hrvatskoj!

30. rujna predstoji nam još druga izvedba opere Berislava Šipuša Posljednji intermezzo, opere po motivima iz djela Janka Polića Kamova, Cesara Pavesea, Paula Celana i Federica Garcie Lorce. Ova opera svoju praizvedbu doživjela je u subotu, 18. rujna u HNK u Zagrebu. Kolibretisti opere su dramaturg predstave Ivan Penović i redateljica koncerta Marina Pejnović, a poluscenskom izvedbom opere u četiri slike, u kojoj sudjeluju solisti, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb te gosti, ravnao je i ravnat će ponovno 30. rujna maestro Šipuš. Ulaznice za drugu izvedbu opere pronađite ovdje.

 

Izvedba opere "Posljednji intermezzo" Berislava Šipuša 
Foto: Matej Grgić

 

Festival suvremene glazbe koji ove godine slavi 60. rođendan zbog pandemije je održan u četiri bloka. Umjesto desetak intenzivnih dana kada se Zagreb pretvori u pozornicu za velika hrvatska i inozemna skladateljska imena, zborove, bEndove i umjetnike, ove godine uživali smo u festivalu kroz četiri bloka, počevši od travnja. Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration nazivi su blokova koji su nam donijeli bogat i raznolik program.

Sveukupni dojmovi se još uvijek sliježu, pregršt je “ostavštine” iza svakog od blokova, počevši od online koncerata koji će nam ostati kao trajna baština, preko stotina fotografija pa sve do uspomena proizašlih iz druženja, upoznavanja, skladanja i sviranja.

Osvrnut ćemo se na blok čiji je dojam najsvježiji, ovaj zadnji – Continuum Nr. 4 – Celebration! (Proslava!)

Četvrti blok započeo je 17. rujna online programom kojem je u fokusu bila Kanada, odnosno kanadski umjetnici, s kojima MBZ redovito surađuje od 1981. godine. Održani su online razgovori i online koncert, a emitirana je i serija solo-filmova nastalih tijekom pandemije prošle i ove godine. Sve je dostupno na YouTube kanalu MBZ-a.

Osim za praizvedbu opere, 18. rujna bio je rezerviran i za slušaonicu hrvatske elektroničke glazbe koju nam je održao Višeslav Laboš, upravo u foajeu HNK.

 

Margareta Ferek-Petrić i Višeslav Laboš
Foto: Vedran Metelko

 

U nedjelju, 19. rujna, u Tvornicu Kulture u suradnji MBZ-a i Multimedijalnog instituta MaMa stigao je berlinski elektronički duo Mouse on Mars! Predstavili su svoj najnoviji album, AAI, objavljen u veljači 2021., album koji pokazuje kako fascinacija Tome i Wernera tehnologijom i nekonvencionalnim istraživanjima audiovizualnog materijala ide korak dalje. S tekstom i glasom pisca i teoretičara Louisa Chude-Sokeija kao polazištem, u suradnji s grupom računalnih programera i s udaraljkašem Dodom NKishijem, svojim dugogodišnjim suradnikom, Mouse on Mars istražuju umjetnu inteligenciju kao narativni okvir i skladateljsko oruđe, stvarajući pritom svojevrsno djelo znanstvene fantastike.

 

Mouse on Mars
Foto: Matej Grgić 

Četvrti festivalski blok zaključili su I.N.K Experiment Duo (Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch) i Miodrag Gladović, u Atelieru Meštrović, 20. rujna. Praizveli su skladbe mladih domaćih skladatelja, ali i predstavili široku lepezu starijih djela, preispitujući pritom, kako kažu, ulogu prostora u kreiranju i donošenju glazbe.

I. N. K. Experiment Duo
Foto: Vedran Metelko

Sve fotografije s četvrtog bloka MBZ-a pogledajte ovdje.

Sve informacije o autorima, skladateljima, koncertima, dječjem dijelu programa, instalacijama, glazbeno-scenskim nastupima i svemu ostalom što je uveličalo 31. Muzički biennale Zagreb potražite na našoj web stranici, kao i na društvenim mrežama MBZ-a – Facebooku & Instagramu.