Film Moja domovina večeras u Osijeku

Večeras film i svirka, sutra predstavljanje knjiga

Jučer su u sklopu Tjedna Porina u KC Osijek prikazana dva dokumentarna filma iz serijala „A Porina dobiva…“, onaj o Oliveru Dragojeviću i Bošku Petroviću. Odmah nakon projekcija, u službenom Porinovom kafiću Trica okupili su se osječki glazbenici i cijelu večer sviralu u čast Oliveru Dragojeviću.

 

Foto: Filip Kovačević 

Da je osječka publika željna svirki uživo, pokazala je sinoć u Trici velikim odazivom, dobrom atmosferom i podrškom osječkim glazbenicima. Glazbenici okupljeni u band za „Večer s Oliverom“ su: Drago Laban (gitara), Marjan Bonus (bas-gitara), Domagoj Jukić (klavijature i saksofon), Ivica Murat (gitara i flauta), Damir Galeković Taban (bubnjevi). Pjesmom su im se pridružili Goran Bošković, Igor Delač, Hrvoje Filipović, Zdenko Gverijeri, Zdravko Peko i Sebastian Siler.

 

Foto: Filip Kovačević 

Večeras se u sklopu Tjedna Porina nastavlja sa svirkom, ali prije svirke čeka nas projekcija glazbenog dokumentarca Tonija Volarića „Moja domovina, 11.000 dana poslije“ u KC Osijek s početkom u 18 sati. Izvrstan film donosi nam mnoštvo detalja o pjesmi Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša koju je izvelo oko 150 najistaknutijih pjevača u vremenu početka rata, pjesmi koja je mnogima davala nadu, hrabrost i emociju. Nakon projekcije filma, očekuje nas razgovor s redateljem Tonijem Volarićem kojem će se pridružiti Nikša Bratoš i Stanko Šarić. Po završetku Porinova publika seli se u Tricu gdje nas očekuje band Echoes, mladi osječki rock 'n' roll band koji je krenuo s radom u studenom 2017. godine te iza sebe već ima pozamašan broj nastupa, kako na manjim, tako i na velikim pozornicama. Band čine na vokalu i gitari Mario Huj, na bas gitari Marijan Gašparović, na klavijaturama Tomislav Jambrešić te na bubnjevima Luka Kolak.

Program Tjedna Porina se nastavlja i sutra, 23. ožujkau 18 sati u Hotelu Osijek predviđeno je predstavljanje rezultata i novosti u poslovanju HDS ZAMPa pod nazivom „Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije“. HDS ZAMP će na prigodnom druženju za uzvanike Porina, glazbenike i medije, a kojem će prisustvovati i Šima Jovanovac i Mia Dimšić, predstaviti svoje poslovanje u doba pandemije COVID-19, zajedno s aktivnostima i akcijama kojima je uspio ublažiti pad prihoda autora glazbenih djela. Zanimljivo će biti čuti i rezultate Studije o utjecaju pandemije COVID-19 na hrvatske kulturne i kreativne industrije koje je za Ministarstvo kulture i HDS izradio Ekonomski institut Zagreb. Na kraju konferencije predstavit će i najvažnije novosti novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima vezano uz autore glazbenih djela.

Nakon toga, u 19:30 u KC Osijek očekuje nas predstavljanje glazbenih knjiga. Knjige koje će se predstaviti su: “Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka” (Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko), “Pjesme u doba korone” (Aleksandar Dragaš), “Glazba za žedno uho” (Mate Škugor), “Arsen – Čovjek kao on” (Zlatko Gall), “Oliver - Trag u beskraju” (Zlatko Gall), “Mia Dimšić - Cesta do sna” (Mia Dimšić). O knjigama će govoriti gosti izdavači i autori: Krešimir Blažević (Rockmark) i Zoran Tučkar, Neven Kepeski (MB Books) i Mia Dimšić.

Cijeli program pogledajte u nastavku.

Dodjela nagrada Porin očekuje nas 24. ožujka u dvorani Gradski vrt u Osijeku (za ulaz je potrebno predočiti covid potvrde) s prijenosom uživo na HTV1, HR2 i HR Osijek.

Na ulazu u dvoranu (sjeverni ulaz) na sam dan dodjele – 24. ožujka – od 17 sati bit će moguće testirati se na COVID po cijeni od 50kn.

Na velikoj pozornici dvorane gledat ćemo sljedeća  glazbena imena:

Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje spremaju nam Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.

Sve ostale informacije i novosti o Porinu, Tjednu Porina koji se priprema i ulaznicama za samu dodjelu (koje možete kupiti putem sustava Eventim), možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama:

Web: porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos
Twitter: twitter.com/porinhr