FILM O OPERNOJ DIVI DUNJI VEJZOVIĆ OVU NEDJELJU NA HRT-u

Prva dama u dokumentarcu "A Porina dobiva..."!

Hrabra, pomalo buntovna i svakako diva – to je Dunja Vejzović, hrvatska operna pjevačica kojoj je posvećen jedan od 12 dokumentaraca Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza. Riječ je o dokumentarnom filmu iz serijala pod nazivom „A Porina dobiva…“ koji gledamo ovu nedjelju, 18. listopada na Prvom programu HTV-a u 20:10h.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u zagrebačkom HNK, rekli su joj da ju svakako primaju u stalni angažman, međutim morat će pričekati prvu veću ulogu. Njen odgovor bio je pakiranje i odlazak u Njemačku. Upravo tako započela je karijera jedne od najvećih hrvatskih opernih pjevačica svjetskog ugleda.

Tri je godine na Bayreuthskim svečanim igrama pjevala kultnu ulogu Kundry i postala njezina vodeća svjetska interpretkinja. Kroz film saznajemo i sve o njenoj suradnji s redateljem Robertom Wilsonom. Saznajemo i kako je, pod ravnanjem austrijskog dirigenta Herberta von Karajana s Berlinskim filharmoničarima, snimila tri cjelovite Wagnerove opere: „Parsifal“, „Lohengrin“ i „Ukleti Holandez“ i to za velike diskografske kuće DGG i EMI. Od samih početaka pa do svjetskih uspjeha u prestižnim opernim kućama – sve o posebnoj Dunji Vejzović saznajemo kroz ovaj dokumentarac ovu nedjelju, 18. listopada.

U serijalu je ukupno 12 dokumentarnih filmova. Ljudi koji su svojim radom ostavili neizbrisiv glazbeni trag, ne samo u Hrvatskoj već i šire, „ispričani“ su kroz bezbroj uspomena o njima koje su podijelili njihovi kolege, suradnici i prijatelji. Do sada smo vidjeli filmove o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski i Dinu Dvorniku i sada nas čeka – Dunja. A ovo su umjetnici i ansambli čije su životne priče još ispričane i koje nas tek čekaju, a koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine: Arsen Dedić, Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani i Zdenko Runjić.

Autorski tim dokumentarnog filma o Dunji Vejzović  čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš, montažer Augustin Tino Bilandžić i stručna suradnica Jagoda Martinčević. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV).

.