FILM O ZDENKU RUNJIĆU DOJMIO JE MNOGE

U nedjelju, 25. listopada na Prvom programu HRT-a emitiran je dokumentarac o Zdenku Runjiću, iz serijala dokumentarnih filmova pod nazivom „A Porina dobiva...“. Ovo je bio peti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku i Dunji Vejzović.

Gotovo je nestvarno što je sve taj čovjek napisao“, „Da, gledali smo, impresivno, predivno“, „Nevjerojatan opus“... Ovo su samo neki od komentara na društvenim mrežama nakon prikazivanja filma o velikom skladatelju. Zdenko Runjić napustio nas je na današnji dan, 27. listopada 2004. godine i svojim odlaskom rastužio mnoge poklonike njegove glazbe.

U filmu o glazbenom geniju govore njegove kćeri Ana Runjić i Ivana Runjić, bivša supruga i dugogodišnja glazbena urednica na Hrvatskom radiju Marija Runjić, zatim Meri Cetinić, Tonči Huljić i Goran Karan. Kćer Ivana otkrila je kako je u osnovnoj školi iz glazbenog imao dvojku, a Goran Karan kako ga je Tonči Huljić doveo kod Runjića na vikendicu kad je odlučio započeti solo karijeru.

Autorski tim filma o Runjiću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

U slučaju da ste propustili dokumentarac o jednom od najvećih, možete ga pogledati na HRTi platformi.