GIBONNI: “Moj novi album „U po ure“ je spreman”

Ovotjedni PopRock.hr donio nam je i donosi puno zanimljivosti! Dobitnike Porina za životno djelo kao i sve ostale detalje o prijenosu uživo ovogodišnje dodjele Porina u subotu, 5. lipnja. Saznat ćemo već večeras i sve o novom Gibonnijevom albumu, a saznali smo i sve o novom projektu Mary May.

Večeras u studio PopRock.hr-a stiže Gibonni, višestruki dobitnik nagrade Porin, ujedno i prvi dobitnik nagrade Porin za Pjesmu godine i Hit godine. To priznanje dobio je za Cesaricu, nakon koje je napisao i otpjevao brojne hitove. A sada ima novu pjesmu Kiša (Z'naab) koja je brzo osvojila i publiku i top ljestvice: „Upadneš u euforiju i znaš da si na pravom putu, sve ti ide od ruke, što je luđe to bolje. Ako puno misliš, onda ti se obične ne ispuni ništa. Uvijek mi je bio izazov da moja pjesma bude prepoznatljiva bez mene, za ovu sam pjesmu htio da bude prepoznatljiva po bubnju. To je dug kojeg ću cijeli život vraćati hard rocku jer tamo pjesma uvijek počne bez pjevača. Pjesma je dobra ako se dogodi i bez mene, a kako je u pjesmi najvažniji ritam, ostatak pjesme se uspio sam od sebe dogoditi“. Na pitanje kakvi su mu planovi za budućnost, Gibonni odgovara: „Završio sam mini album, trebao bi izaći krajem sedmog mjeseca. Malo smo u brizi jer smo željeli objaviti album na vinilu, a kako se zbog pandemije usporila proizvodnja vinila u inozemstvu, čekamo da dođemo na red i zato ćemo objaviti album i na CD-u koji uopće nije bio u planu. Taj mini album se zove „U po ure“ jer kad sam završio, shvatio sam da je sve stalo u pola sata. Ima pet pjesama, a kod mene su sve pjesme pet i pol, šest minuta tako da je to to“. Pitali smo ga i zašto „samo“ pola sata: „Došao sam do toga da više nemam energije poslušati cijeli album od svojih najvećih uzora, dogodi mi se da nemam strpljenja poslušati više od 4 pjesme. Pa sam odlučio umjesto jednog albuma od sat vremena napraviti dva albuma od pola sata“.

Ivana Martinac, glavna tajnica Porina i Davor Drezga, izvršni direktor nagrade Porin u četvrtak će u PopRock.hr-u ispričati sve o ovogodišnjoj dodjeli koju ćemo moći gledati u subotu u prijenosu uživo u 21 sat na Prvom programu HTV-a i slušati na Drugom programu HR-a. „Nakon dugo vremena smo vani, na otvorenom, na južnoj strani HTV-a. Izravan prijenos u 21 h će biti na HTV1 ali i na HR2. Svi izvođači koji će nastupati na dodjeli se vesele, svi su se zaželjeli svirke. Na Porinu se uvijek svira uživo. Kao i svake godine gledatelji mogu očekivati jako puno dobrih glazbenih brojeva, imat ćemo izuzetne izvođače raznih glazbenih žanrova, a dodijelit ćemo i nagrade za životno djelo“, rekla je Ivana Martinac. Davor Drezga istaknuo je kako se „glazba vraća na velika vrata“: „Odlučili smo napraviti Porin ove godine da bude bliži onome na što smo navikli i inače. Idemo na otvorenu scenu gdje će biti i dalje ograničen broj ljudi, no bit će svirki uživo, bit će ljudi koji će primati nagrade uživo što je već sad velika stvar. Ovo je neka ideja da kažemo da se glazba vraća na velika vrata, jer od početka lipnja pa nadalje najavljen je veliki broj koncerata, što uz potporu Ministarstva kulture i Hrvatske glazbene unije i akcije „Jer svirati se mora“ do standardnih koncerata privatnih organizatora“.

Tjedan u PopRock.hr-u zatvara Zdenka Kovačiček, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo. “Može se reći da je Porin kruna mog dosadašnjeg rada. I unatrag godinu dana nismo ništa radili, sve je stalo, tako da je Porin za sve nas, bez obzira tko će osvojiti statuu, jako važan jer je  biti prisutan na tako velikoj dodjeli nagrade naše struke, velika stvar. Konačno se opet svi mi nalazimo na tom važnom mjestu”, rekla je Zdenka Kovačiček. Osim nje, ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo je i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić koji nam je također ovaj tjedan u emisiji PopRock.hr ispričao koliko mu znači ova nagrada. “Nagrada za životno djelo mi znači mnogo, iako ja nisam lovac na nagrade. Nemam ništa protiv da se netko nagradi za nešto izvanredno što je napravio, ali često su te nagrade više po nekim ključevima. Smatram da nisam osvojio Porina po nijednom ključu, stvarno me iznenadila ta vijest, time sam i zahvalniji što sam je dobio”. Ove godine će Porin za životno djelo pripasti i, nažalost posthumno, Krunoslavu Kići Slabincu, velikom pjevaču, zabavljaču i zaista legendi hrvatske glazbe.

Sve novosti o Porinu možete pratiti na službenim stranicama najvažnije hrvatske glazbene nagrade www.porin.org, a osim svih detalja Porina, ovotjedni PopRock.hr donosi nam i uvid u nove spotove grupe Diskodelija, grupe Ocean, Blu Vinila i ITD Banda. Osim toga, saznajemo i sve informacije o dobitnicima nagrada Hrvatskog društva skladatelja, kao i sve o novim pjesmama grupe Žen, Sandra Bastiančića, Jasmina Stavrosa, Frana Vasilića, Erica Destlera i Mary May. Novi projekt Mary May nosi naziv Willow Avenue: “Ovaj album je slučajni projekt, snimila sam to s dva susjeda i prijatelja, Jakšom i Ante Perkovićem, snimali smo pjesme u lockdownu. Kvart nas je spojio. Napravili smo osam pjesama i album „Come What Way“ je naša mala beba. Svaka pjesma nosi neku svoju priču. Najteže je bilo osmisliti ime benda, willow je vrba na engleskom, a mi smo u Vrbiku i tako je nastalo ime”.

PopRock.hr možete gledati svaki radni dan na Drugom programu HTV-a u 19:30. U slučaju da propustite vaše omiljene glazbene goste – emisije možete pogledati i na HRTi platformi!

 

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?