Hus o Akiju: “Bio je najveći”

(Foto: Vlado Kos/Cropix)

Do dodjele najvažnije hrvatske glazbene nagrade Porin dijeli nas još samo jedan dan, a grad domaćin spreman je ugostiti glazbena imena koja su svojim radom obilježila proteklu godinu na našoj sceni!

Dodjela nagrade Porin posljednji se put u Osijeku održala sada već davne 2006. godine, a upravo ondje grupa Parni valjak kući je odnijela statuu u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom za singl "Prazno tijelo". Porin će se 16 godina kasnije u istome gradu posthumno dodijeliti prerano preminulom pjevaču Parnog valjka Akiju Rahimovskom.

Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki. Osim što je bio veliki pjevač, legendarna je njegova scenska energija. Aki je nedvojbeno bio najveći ”frontman” ikada viđen na ovim prostorima, a malo je takvih i u svjetskim razmjerima. Uoči same dodjele Husein Hasanefendić Hus prisjetio se anegdota s Porina s pokojnim kolegom, kojem će odati počast i na velikom koncertu u Areni Zagreb 26. ožujka ove godine.

"Na jednom od Porina u Opatiji, Aki je bio prezenter zajedno s Alenom Vitasovićem, koji je podižući stalak s mikrofonom, komentirao očiglednu razliku u visini između njih dvojice. "Ja sam ipak puno viši", rekao je Alen, na što je Aki odgovorio: "Lako je biti viši, treba biti veći". Bingo", rekao je Hus. "Aki je bio najveći", istaknuo je.

Tisuće održanih koncerata, od manjih klubova pa do najvećih dvorana, u kojima je Parni valjak postavljao i stalno podizao standarde koncertne produkcije, a na kojima je Aki svaki put ostavljao ”krv, znoj i suze” i ponajviše svoje veliko srce, sve se to u stvari pretvorilo u jednu veliku, neprekidnu, životnu turneju, započetu sredinom sedamdesetih, a naprasno zaključenu nedavno, pred kraj 2021. godine, posljednjim koncertom na koje je Aki rekao publici „Laku noć, volimo vas“.

Dodjela nagrada Porin očekuje nas 24. ožujka u dvorani Gradski vrt u Osijeku (za ulaz je potrebno predočiti covid potvrde) s prijenosom uživo na HTV1, HR2 i HR Osijek.

Na ulazu u dvoranu (sjeverni ulaz) na sam dan dodjele – 24. ožujka – od 17 sati bit će moguće testirati se na COVID po cijeni od 50kn.

Na velikoj pozornici dvorane gledat ćemo sljedeća glazbena imena:

Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje spremaju nam Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.
 
Dodjela će se prenositi uživo na Prvom program HTV-a, Drugom programu HR-a te na HR Osijek.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju, budite slobodni obratiti nam se na dolje navedene kontakte:

Web: porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos
Twitter: twitter.com/porinhr