JOŠ JEDNA NOMINACIJA ZA SERIJAL “A PORINA DOBIVA…”!

DOKUMENTARAC U UTRCI ZA VEČERNJAKOVU RUŽU

„Serijal A Porina dobiva... pomaknuo je granice u podizanju filmskih spomenika glazbenim umjetnicima", kažu iz Večernjeg lista za dokumentarni serijal Unisona – hrvatskog glazbenog saveza, koji je nakon nominacije za Zlatni studio Jutarnjeg lista, sada nominiran i za Večernjakovu ružu!

Dunja Vejzović, Ruža Pospiš Baldani, 4M, Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Đorđe Novković, Ivo Robić, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Vice Vukov i Zdenko Runjić dvanaest je velikih imena hrvatske glazbe i dvanaest dobitnika Porina za životno djelo. Upravo o njima govori dvanaest dokumentaraca redatelja i scenarista Tonija Volarića, u produkciji Unison Pro. Serijal je izazvao niz pozitivnih reakcija u javnosti, pohvaljen je od strane brojnih javnih lica koja su istakla kako je ispunjen cilj – starije generacije podsjetio je na veličine s kojima su živjeli, a mlađim je generacijama možda i po prvi put otkrio velike uspjehe hrvatskih glazbenika u Hrvatskoj i svijetu.

Tih 12 filmova mi je bilo 12 najtežih ispita u životu. Pokazati filmove obiteljima, čekati njihove reakcije, njih oduševiti dok im pokazuješ što si ti snimio o ljudima s kojima su živjeli i o kojima oni znaju pravu istinu, to je bio najveći izazov i najveća trema”, objašnjava Toni Volarić. A reakcije obitelji bile su mahom emotivne: “Sjedili smo u Oliverovom boravku u pet popodne, supruga Vesna, sva tri sina, supruga od jednog od sinova i ja. Kad je film završio, ustali su, zagrlili me i čestitali mi. Bio sam van sebe, lebdio sam po Splitu, čak sam i kaznu za parking dobio, ali nije mi bilo važno”.

Autorski tim serijala uz Volarića čine još i snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo. „Moram reći da su mi jako puno pomogli Jagoda Martinčević koja me spasila svojim znanjem u slučaju filma o naše dvije operne dive i Neven Frangeš kad je u pitanju jazz, pazili su na svaki detalj. Kad prođe tih pedeset minuta filma, ljudi ni ne znaju koliki je to trud, koliko je puta taj film prepravljan, dorađivan i koliko se moralo paziti na svaku riječ“.

Da su filmovi dobro prihvaćeni, osim nominacije za Zlatni studio, a sada i za Večernjakovu ružu, govore i brojni medijski natpisi i reakcije publike na društvenim mrežama. „Velika je to odgovornost i cijela ekipa je odradila zaista odličan posao. Uloženo je puno truda, puno se istraživalo, putovalo na razne lokacije i pokušavalo doći do najzanimljivijih detalja, starih fotografija, nekim momenata za koje nitko nije znao. I željeli smo da i mlađe generacije imaju nešto iz čega će moći naučiti sve o ljudima koje trebaju poznavati, koji su dio opće kulture. Sve filmove koje su propustili gledatelji mogu pogledati na HRTi platformi“, objašnjava Davor Drezga, producent.

Autor naslovne fotografije: Davor Puklavec/Pixsell