MAKK 2020. – 1. dan UŽIVO

Što nas čeka na današnjem MAKK-u?

 
Pozdravni govor: Björn Ulvaeus, predsjednik CISAC-a

Na veliko zadovoljstvo organizatora iz HDS ZAMP-a, ovogodišnju će MAKK konferenciju otvoriti Björn Ulvaeus, legendarni glazbenik, osnivač ABBA-e te odnedavno predsjednik krovne svjetske udruge društava autora i skladatelja, CISAC.

U mini intervjuu predstavit će aktualni trenutak svjetske kreativne zajednice te vlastitu misiju u borbi za bolji položaj autora, pogotovo u digitalnom okruženju.

 
Panel diskusija “Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?”, sudjeluju: Nina Obuljen Koržinek (ministrica kulture i medija RH), Martina FiljakJasenko HouraMladen Tarbuk (predsjednik HDS-a), Mirela Priselac Remi (HGU), Danko Stefanović (RTL Music)

Prvi dan MAKK-a, 23. studenog, ugostit će sveobuhvatnu panel diskusiju o krizi glazbenog poslovanja u 2020., pod nazivom „Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?“.

O problemima domaće i svjetske kulturne i kreativne industrije, s posebnim naglaskom na glazbu, govorit će predstavnici Ministarstva kulture i medija RH, proslavljena pijanistica Martina Filjak i legendarni „prljavac“ Jasenko Houra, zatim Danko Stefanović, direktor RTL Musica te predstavnici glazbeničkih institucija, Mladen Tarbuk, predsjednik HDS-a i Mirela Priselac Remi, glazbenica, autorica i članica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije koja okuplja izvođače, posebno pogođene korona-krizom.

O ozbiljnosti krize svjedoče i aktualni podaci Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC koji predviđaju globalni pad autorskih prihoda od prodaje glazbenih licenci za ogromnih 35 posto. Globalno stanje ogleda se i u Hrvatskoj gdje HDS ZAMP prognozira pad prihoda od autorskih prava za naše glazbenike između 20 i 30 posto u odnosu na prošlu godinu. “Vjerojatno ćemo 2020. godinu završiti s 50 milijuna kuna autorskih prihoda manje nego godinu iza nas. To je veliki izazov za nastavak rada”, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

 
Intervju: “Što nam donosi novi Zakon o autorskom pravu”, Igor Gliha (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

U ponedjeljak, 23. studenoga, MAKK će ugostiti jednog od vrhunskih autoriteta za autorsko pravo u zemlji, dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Igora Glihu.

U intervjuu s Idom Prester, prof. Gliha iz prve će ruke predstaviti najvažnije promjene koje hrvatskim kreativcima i javnosti donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima. Saznat ćemo kako će se donošenje tog zakona odraziti na glazbenu zajednicu, pogotovo na njen online segment te koji su izazovi implementacije nove EU Direktive o autorskom pravu u domaće zakonodavstvo.

 
Glazbeni nastup: Matija Cvek
 
U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i njegove stručne službe ZAMP, ovogodišnji MAKK možete pratiti bez prethodne prijave i potpuno besplatno putem YouTube kanala HDS ZAMP-a svakog dana od 23. do 27. studenoga, s početkom u 11 sati. Osim na YouTubeu, streaming će biti omogućen i na Facebook stranicama MAKK-a i Hrvatskog društva skladatelja, a za sve koji ne uspiju uloviti stream, svakoga dana od 19h na HRT3 možete pogledati cjelokupni program toga dana.