MARKO TOLJA: “Tonči Huljić je predložio da nešto zajedno snimimo jer nas dvojicu nitko ne može spojiti”

Svaki dan u 19:30h na HTV2 čekaju nas najnovije vijesti iz hrvatske glazbe. 

 

Ovaj tjedan u PopRock.hr-u gosti su nam: Darko Rundek, Irena Žilić, Matija Cvek, grupa RiM, te Marko Tolja i Domenica koji po prvi put izvode duet! Gledamo se svaki radni dan u 19:30 h na HTV2.

Ovotjedni PopRock.hr započinjemo gostovanjem Darka Rundeka koji će nam ispričati sve o novom albumu. „Sve je počelo s tezom da je format CD albuma predugačak osim ako nije prekinut nekom pauzom. Tako je bilo s vinilima na kojima si imao prvu i drugu stranu pa si imao pauzu u kojoj bi se sleglo to što si prvo čuo. I eto, tako je došlo do ideje da dva EP-a složimo u jednom albumu“. Rekao je i tko je sve radio na albumu: „Roko Crnić iz Porta Morta i ja smo nekako glavni autori, ali i cijeli bend je dao svoj doprinos. Surađujem s mladom ekipom u bendu. Kada sam 1996. godine snimao album došao sam iz Pariza u Hrvatsku s nekim statusom koji je bio značajniji nego kad sam otišao. Svi su htjeli sa mnom svirati pa sam mogao pozvati bilo koga. Tako je na albumu "Apokalipso" bilo negdje 25 muzičara. Kroz godine shvatiš da jedna priča završava, a počinje druga. Tako sam se našao s mlađom ekipom, shvatili smo kroz neke sessione da uživamo zajedno u svirci i išli smo vidjeti što možemo zajedno napraviti“.

U utorak nam stiže Irena Žilić, mlada glazbenica čiju će pjesmu obraditi Morcheeba! „Oduševljenje nije splasnulo, otprilike godinu dana sam znala da bi se tako nešto moglo dogoditi. Kad sam prvi put čula snimku, tek sam tad shvatila da se to radi. Naprosto ne mogu vjerovati da Morcheeba obrađuje moju pjesmu "The Moon!“, rekla je oduševljena Irena. Ispričala je i kako je došlo do velikog uspjeha: „2016. sam nastupala prije njih u Tvornici kulture kao predgrupa, nakon toga smo ostali u kontaktu. Pjesma se svidjela bendu, a Ross, jedan od osnivača Morcheebe, bio je pokretač svega. Pjesma je malo drugačija, ali su zadržali suštinu zvuka, no kada ju Skye Edwards izvodi ipak dobije još nešto novo. Dodatni plus je što će pjesma izaći u sklopu njihovog novog albuma koji objavljuju na proljeće 2021. godine".

Matija Cvek ima aktualni singl „Blizu (69)“ i sudjelovao je u snimanju covera „Naš Božić“ s Nu Voices: „Pjesma je ispala jako simpatična, jer je obrada pjesme Nine Badrić u pitanju. Super su ljudi u pitanju, a zvao nas je Zvonimir Dusper Dus. Pjesma nosi lijepu poruku i mogu biti sretan jer imam grupnu snimku“, rekao je Cvek o projektu Nu Voices. A prokomentirao je svoj aktualni singl: „Radimo na pjesmi „Blizu (69) već 3 godine, čekala je svoj trenutak. I sad kad je napokon došao taj trenutak, sve je lakše i nema veće sreće. Ja sam radio probleme oko te pjesme, htio sam da bude savršena“. Cvek ima još jednu novost, njegova pjesma odabrana je za nadolazeći 68. Zagrebački festival tako da uskoro očekujemo i novu pjesmu pod nazivom „Ptice“.

U četvrtak, na Badnjak, u goste nam stiže Ružica Nedić iz grupe RiM. „Sestra i ja se bavimo duhovnom glazbom već duže vrijeme, odlučili smo napraviti jedan korak dalje i osnovali smo grupu RiM“, rekla je Ružica. Pitali smo ju i otkud crpe inspiraciju: „Blagdani su posebna inspiracija za ovakvu vrstu glazbe i oni su zapravo neiscrpan izvor inspiracije“. A uzor Ružici i sestri je otac Slavko Nedić: „Naš otac nam je uzor, da. On je bio taj koji nas je gurao na samim početcima kada smo bile dosta nesigurne“.

Marko Tolja i Domenica zatvaraju ovotjedni PopRock.hr! „2020. godina je bila čudna, svi smo već sve rekli o njoj, ali meni se ipak puno toga lijepog dogodilo. Osvojio sam dva Porina, neki singlovi su se odlično zavrtili na radiju, ostvario sam suradnju s Tončijem Huljićem i bio sam dio žirija u showu Zvijezde pjevaju. Dakle, ipak su neke stvari bile pozitivne. Osim toga, cijelu sam godinu proveo s obitelji, što je također dobra strana svega“, osvrnuo se Marko na proteklu godinu. Ispričao je i kako je došlo do suradnje s Tončijem Huljićem: „Prijatelj sam s Tončijevim sinom Ivanom i bili smo svi zajedno na vikendici. U jednom trenutku smo Tonči i ja ostali zajedno jer je Ivan morao otići. Tonči je predložio da nešto zajedno snimimo jer nas dvojica nitko ne može spojiti i zato bi upravo to bilo zanimljivo. Snimili smo jednu zafrkanciju, nismo htjeli biti preozbiljni pa smo se međusobno vrijeđali u pjesmi što je ispalo jako simpatično.“ Domenica je ispričala svoja iskustva u 2020. godini: „2020. mi je super prošla ipak, unatoč svemu. Mogla bih istaknuti Porina kojeg smo dobili i to je vjerojatno najveće priznanje kojeg ću dobiti u karijeri. Imala sam puno vremena raditi na sebi, odmarati se i to su neke stvari koje su obilježile ovu godinu“. Osvrnula se i na svoju aktualnu pjesmu „Medenjak“: „Hana Huljić je prvi put pisala za nekog drugog izvođača, znala sam da će, ako ju meni napiše, to biti odlična pjesma, baš za mene. I ta želja mi se ispunila. Hvala Hani“.

Osim glazbenih gostiju, u ovotjednom PopRock.hr-u predstavljamo i novi singl Tihe Orlića, suradnju Noe i Repera iz Sobe, božićni singl grupe Dyaco, novu pjesmu Jacquesa Houdeka i novi singl Božićnih 16. Gledamo i novi spot CAMBI.-a, nastupi svih glazbenika s ovogodišnje 8. MAKK konferencije, novi spot Krajcarove glazbene obitelji, instrumentalnu izvedbu Emanuela Pavona i saznajemo sve o albumu „Christmas Classics“ Marije Vidović.

Vidimo se već večeras na HTV2 od 19:30 h!

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?