MASSIMO: Porin je svečanost nas glazbenika i struke

DODJELU PORINA OBILJEŽILI EMOTIVNI TRENUCI

U subotu su na prvom Open Air Porinu dodijeljene statue glazbenicima kao priznanje za sav trud i rad tijekom 2020. godine. Svirka uživo, dodjela Porina za životno djelo, druženje ispred veličanstvene pozornice i međusobno veselje i podrška glazbenika kao najemotivniji trenuci večeri, obilježili su 28. dodjelu Porina.

Grupa Pavel i suradnici otišli su kući s četiri statue. Njihov album „Ennui“ koji producentski potpisuju Jere Šešelja i Srđan Sekulović Skansi proglašen je Albumom godine ali i Najboljim albumom pop glazbe. Porin za Najbolje likovno oblikovanje osvojio je Filip Gržinčić upravo za album „Ennui“, dok je suradnja Pavela i Tedija Spalata osvojila Porin za Najbolju vokalnu suradnju na pjesmi „Ne daj na nas“. Ne vjerujemo. Ja sam mislio ništa, a na kraju četiri Porina, pa to je sjajno. Luna srećo, mama i tata će očito malo zakasniti večeras!“, rekao je Aljoša Šerić.

Prijenos uživo otvorio je trio vrhunskih gitarista – Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miro Lesić, odnosno 9OF3 koji su izveli svoju skladbu „Lenny Bonham“. Trojac je odnio, zajedno sa suradnikom Vedranom Baotićem, tri statue – za Najbolju snimku albuma „9OF3“, te za Najbolji instrumentalni album i Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) upravo za skladbu s kojom su i otvorili 28. dodjelu nagrade Porin.

Na pozornicu je stao i riječki glazbenik Urban koji je nagrađen u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba, izveo je svoju pjesmu za čiju je izvedbu i osvojio statuu – „Nitko osim nas“. Primivši nagradu, rekao je kako se nije nadao ovom Porinu: „S obzirom na to s kim sam nominiran, stvarno se nisam nadao. Pogotovo jer znam koliko se mi glazbenici trudimo da pjesma ispadne što bolja. A ova pjesma snimljena je u jednoj maloj sobici na Brijunima, zaboravio sam zatvoriti prozor, tako da sam pokupio sve zvukove sa strane. Žena mi je javila da su djeca nemirna i da mi daje još pet minuta i ja sam u tih pet minuta snimio ovu pjesmu s gitarom. Čudno, ali ova pjesma je očito našla neki put, hvala vam“. Damir Kedžo otpjevao je „Divlji vjetre“. Kedžo se, na iznenađenje publike, pridružio i grupi Pavel te su zajedno izveli pjesmu „Ne daj na nas“ koju u originalu izvode s Tedijem Spalatom.

Matija Dedić sve prisutne počastio je izvedbom skladbe „Tempera“, dok su Marko Tolja i Daria Hodnik izveli pjesme „O tebi ovisan“ i „Srce od stakla“. U prijenosu je nastupio i Ivan Kapec 3o izvodeći skladbu „Neo“, Je Veux je izvela svoju pjesmu „Dance to forget“, a osvojila je nagradu u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe. Vanna, dobitnica u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba izvela je svoju skladbu „Puna memorija“. Bruno Vlahek izveo je skladbu „3 Movements From The Firebird Suite“ I. Stravinskog, dok su Zsa Zsa & Hiljson Mandela izveli svoju pjesmu „Ova ljubav“.

Foto: Marko Šolić

Pjesma „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima osvojila je Porin za Pjesmu godine, dok je Porin u kategoriji Novi izvođač godine osvojila Albina. Vanna je osvojila Porin za Najbolju žensku vokalnu izvedbu za izvedbu pjesme „Puna memorija“, dok je Porin za Najbolju mušku vokalnu izvedbu pripao Damiru Urbanu za izvedbu pjesme „Nitko osim nas“.

U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom Porin su dobili Goran Bare & Majke za izvedbu pjesme „Rođen za suze“, a Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album rock glazbe za album „Na putu“ koji producentski potpisuje Srđan Sekulović Skansi. Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album „91+“ Stjepana Jimmyja Stanića & Orkestra Josipa Cvitanovića čiji je glazbeni producent Josip Cvitanović.

Iva Šulentić i Ivan Vukušić
Foto: Marko Šolić

Troje nominiranih u kategoriji Novi izvođač – Albina, Vinko Ćemeraš i Mia Negovetić također su nastupili izvodeći svatko svoju pjesmu – „Tick-Tock“, „Samo da ti si tu“ i „She is like a dream“. Massimo je otpjevao svoj veliki hit „Mali krug velikih ljudi“ autora Ivana Dečaka za koju su na kraju i osvojili Porin za Pjesmu godine. „Dragi ljudi puno hvala. Porin je svečanost, svečanost nas glazbenika i struke. Kad si nominiran, to je već veliko jer znaš da ćeš prisustvovati velikom showu, da će se organizatori pobrinuti da pozornica izgleda ovako dobro. Ivan mi je rekao, ako dobijemo ovu nagradu, da kažem kako ju posvećuje svojoj djeci i svojoj supruzi. To je taj mali krug, koji je najvažniji, koji ti stane u zagrljaj. Ja ovu nagradu posvećujem također svojoj obitelji, ali i svim medicinskim radnicima. Puno hvala!“, rekao je Massimo.

Krunoslav Kićo Slabinac je, nažalost posthumno, dobitnik Porina za životno djelo, a statuu za to veliko priznanje preuzeli su njegovi sinovi Ivan i Pavao Slabinac. „Naš otac je cijeli svoj život posvetio glazbi, sada sigurno pjeva na nebu s anđelima“, rekao je Ivan Slabinac. Orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, odsvirao je veliki hit Krunoslava Kiće Slabinca „Zbog jedne divne crne žene“. Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su i Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić kojima je uručena statua tijekom prijenosa uživo. Soul, blues, jazz i rock pjevačica Kovačiček osvrnula se na ovu važnu nagradu riječima: „Stvarno sam uzbuđena, počašćena i jako sretna! Bavim se cijeli život najljepšom profesijom na svijetu. Glazba je bila moja strast i moj život“. Skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić rekao je: „Nadam se da sa svojih 80 godina mogu mirne savjesti prihvatiti ovu nagradu. Zahvaljujem žiriju što su mene odabrali i podržali“.

Silvio Foretić

Foto: Matej Grgić

Zdenka Kovačiček

Foto: Matej Grgić

Svečanost 28. dodjele po redu uveličala su brojna imena iz javnog života – Ivana Kuljerić Bilić i Pavao Mašić, Seadeta Midžić, Slavko Sobin, Filip Riđički, Dražen Ilinčić, Lela Kaplowitz, Ida Prester, Željko Bebek, Daria Lorenci Flatz, Lana Jurčević, Ivan Šarić, Josipa Lisac, Nikša Bratoš, Jelena Glišić, Davor Gobac i Martina Validžić.

Josipa Lisac prošlogodišnja je dobitnica Porina za životno djelo koji joj je bio uručen u studiju, bez publike, stoga je posebno lijep trenutak bio kada su se svi prisutni na 28. dodjeli ustali i zapljeskali divi s obzirom na to da je upravo za pljesak publike zbog epidemioloških mjera ostala zakinuta prošle godine. Josipa Lisac uručila je Porin u kategoriji Novi izvođač uz riječi: „Mladi dolaze u glazbeni svijet koji smo mi stvarali i generacije prije nas. Sviđa li im se ovaj svijet? Hoće li biti izazovno? Ja im želim puno hrabrosti i volje da ostvare svoje snove i nadasve, da izmisle sebe“. Porin u ovoj kategoriji osvojila je Albina. Mlada pjevačica otkrila je kako joj je posebna čast da joj upravo Josipa Lisac uručuje tu nagradu te kako je od nje dobila poruku podrške uoči nastupa na Eurosongu.

Kroz dodjelu koju smo dugo čekali vodili su nas Iva Šulentić i Ivan Vukušić, sad već dugogodišnji poznavatelji i prijatelji Porina. Scenaristi dodjele bili su Joško Lokas i Mislav Donaj, redatelj je Mario Vidosavljević, glazbeni producent Ivan Popeskić, a urednica je Andrijana Škorput. Veličanstvenu scenografiju potpisuje Miroslav Hrg, izvršna producentica je Nina Bočvarov, izvršni direktor nagrade Porin Davor Drezga, predsjednik UO Porina Frano Đurović, a glavna tajnica Ivana Martinac.

Ivan Slabinac

Foto: Matej Grgić

Zanimljivo je da je već gore spomenuti skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, koji je večeras dobio Porin za Najbolju skladbu klasične glazbe („Concerto Rosso, za klavir i orkestar“), također i ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo. Osim Foretića, statuu Porina za životno djelo u prijenosu uživo dobila je i Zdenka Kovačiček, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica. Porin za životno djelo ove godine dobio je i, nažalost posthumno, veliki pjevač i zabavljač Krunoslav Kićo Slabinac kojem je u večerašnjem prijenosu odana počast izvedbom njegovog velikog hita „Zbog jedne divne crne žene“.

 

Fotogaleriju s ovogodišnje dodjele pogledajte ovdje: FOTOGALERIJA