MATIJA CVEK: “Intenzivan je doživljaj pobijediti na Zagrebačkom festivalu, ponosan sam!”

Svaki dan u 19:30h na HTV2 čekaju nas najnovije vijesti iz hrvatske glazbe. 

U studio PopRock.hr-a ovaj tjedan stižu nam: Ida Prester, Target, Billie Joan, Branimir Bubica i pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala – Matija Cvek! 

Na samom početku tjedna u studio PopRock.hr-a stiže nam Ida Prester predstaviti novu pjesmu Sad: „Kad sam rodila drugog sina, činilo mi se da me sve poklopilo i da su me svi zaboravili. Onda sam samu sebe dizala van, ja živim sad, samo sam sada tu, ne želim nikog da me 'mrači', sad ću se ponovno dovesti u red. Onda sam zaboravila na tu pjesmu, stavila je u ladicu i kad se dogodila korona, to me toliko psihički 'opralo', zadnjih godinu i pol dana je jako emotivno i intenzivno razdoblje za sve nas. Tada sam se sjetila te pjesme da upravo opisuje neku psihologiju u kojoj sam trenutno i učinilo mi se da je taj trenutak nekako super opisan“. Ida nam je ispričala i sve o snimanju spota: „Dečko u spotu je trebao biti moj muž, prema ideji redateljice i mene. On je rekao da nema vremena za te moje gluposti i nagovorio je svog prijatelja da glumi umjesto njega. I onda je došao na set i gledao mene kako se grlim s njegovim frendom“. Otkrila je i zašto se bavi glazbom: „Pa zapravo da mogu biti druga osoba, da mogu glumiti i da se mogu igrati. Tako da je meni svaki spot igra i imam dosta specifični stil, kao neka polomljena diva“.

U utorak nam u studio dolazi Target ispričati sve o novoj pjesmi Kako spada: „Imao sam dobar beat od Kick-Assa, producenta s kojim radim. Htio sam u pjesmi opisati scenu, kaj se dešava na sceni danas za razliku od prije 20, 25 godina, kaj je novo, a kaj je staro. Ima dvije kitice, jedna je o staroj ekipi i meni što radim, druga je o novoj ekipi i kaj oni rade i kako ja pokušavam zapravo udisati taj novi zrak hip hopa, trapa i te cijele nove produkcije“. Pitali smo Targeta i kakvi su komentari na album: „Dobri su komentari za album, kažu da sam to standardni ja, da se nisam prodao, da nisam zabrijao na nekaj drugo, da bacam pravi istinski rap. Smatraju me tatom nekih određenih pravaca u rapu, budući da sam na sceni 25, 30 godina, pa sam pokušao donijeti pomirljivi ton da smo svi zajedno i da ne možemo rasti ako nismo svi na istom“.

Tjedan prelama Billie Joan! „Prošlo je tri godine od debitantskog albuma Barren Land, singl Selfless je naslovna stvar s drugog albuma. Pisanje albuma se dogodilo u teškom periodu i zato je povukao puno teških tema. Dosta je zreliji, ozbiljniji i emotivniji od Barren Landa te je zvukom puniji“, ispričala nam je kantautorica Billie Joan. Dotakli smo se i projekta Femme Nouvelle: „To je za mene bilo jako interesantno iskustvo, poslala sam pjesmu Different Way. Super mi je što smo svi žanrovski drugačiji izvođači, no sve ima svoj smisao. Baš mi je drago da sam imala tu šansu sudjelovati na drugoj kompilaciji“.

U četvrtak u studio dolazi Branimir Bubica i predstavlja nam pjesmu Nestani s vitrom: „Ova pjesma nastala je u doba korone. Ja sam napisao glazbu i jedan dio teksta, u drugom dijelu teksta mi je pomogla supruga koju sam napokon uspio nagovoriti da mi nešto napiše jer stvarno ima dara za to. Ljudi su dosta pohvalili pjesmu i posebno tekst“. Popričali smo s Bubicom i o tremi i rastu tijekom glazbenog puta: „U početničkoj fazi, prije 20 godina, imao sam manje treme i manje nesigurnosti, imao sam onu sportsku drskost više izraženu. Sada uvijek sam sebe preispitujem, u mladosti sam drugačije shvaćao sve to, nama iz klape Teuta tada je sve došlo brzo, preko noći, dok sada shvaćaš koliko se treba namučiti za doći do nekog rezultata“.

Za kraj tjedna stiže nam Matija Cvek, ovogodišnji pobjednik Zagrebačkog festivala: „Još mi je brdo informacija u glavi, nisam se još ni naspavao, proslavili smo pobjedu. Intenzivan je to doživljaj, svi su se javili i čestitali, mobitel ne prestaje zvoniti. Ponosan sam, sretan, veselim se i čekam da se sad sve to smiri“. Ispričao nam je i svoje dojmove o ostalim izvođačima na 68. Zagrebačkom festivalu: „Bilo je stvarno super pjesama, Kuku$ mi je bio odličan, kao i Mia i Edi, Nela, Vjeko je ubio live, Neno Belan je imao odličnu pjesmu. Bio je to festival pravih hitova i možda je super što se odgodio pa su se pjesme isprofilirale“. Pitali smo Matiju i za nadolazeće koncerte: „Rasprodali smo tri koncerta na Akademiji likovnih umjetnosti, od 10. do 12. lipnja, to je isto jedan 'šokovit' moment – album dobro prolazi, fizička prodaja ide dobro i prirodno je da održimo jedan lijepi koncert da predstavimo album uživo. I onda se dogodilo da smo u dva dana rasprodali prvi koncert, 350 karata. Onda smo otvorili i drugi termin za koncert koji se rasprodao u 5 sati, a treći datum se prodao u 45 minuta. Jedina stvar ako za nečim žalim, a stvarno nemam pravo žaliti za ičim, je ta da skupim sve te ljude na istom mjestu, na jednom koncertu – to bi bio pravi cirkus“.

Ovaj tjedan u PopRock.hr-u predstavljamo i nove pjesme Letećeg Odreda, Ivana Ive Županovića, Mikija Solusa i Mr. Leeja i Ivanesky. Osim toga prisjetit ćemo se nedavno održanog Zagrebačkog festivala, saznati sve o 6. izdanju festivala Antivalentinovo, ali i pogledati nove spotove Alejuandra Buendije, Ane Opačak i Gabi Novak, Malady Lane i Ivane Kindl.

Gledamo se već večeras u 19:30h na HTV2!

 

Sve ostale informacije i novosti o emisiji PopRock.hr možete pratiti i online: 

Facebook

www.facebook.com/poprock.hr

 Instagram

www.instagram.com/poprock.hr

 YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCGKBXjepXB25yP3i_YYcrgA?