Najavljeno treće izdanje Nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off

Nagrada Rock&Off nastavlja dalje!

Nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off nakon sjajna prva dva izdanja najavljuje i treće izdanje, no u nešto drugačijem obliku. Zbog pandemije koronavirusa i neizvjesnosti u održavanju događanja, organizatori će uvesti neke promjene, no jedno je sigurno - početak godine će biti u znaku glazbenika koji su svojim marljivim radom obilježili hrvatsku rock&off glazbenu scenu tijekom 2020. godine!

Rock&Off glazbenici ponovno će konkurirati u deset kategorija, a to su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak godine, Koncertni izvođač godine, Rock&Off izvođač godine, Pop&Off izvođač godine, Rap&Off izvođač godine, Jazz&Off izvođač godine te Iskonova Nagrada publike.

Umjesto standardne press konferencije, a zbog poštivanja epidemioloških mjera, organizatori ove nagrade snimili su video u kojem su dali izjave, a koji možete pogledati i preuzeti OVDJE.

Direktor nagrade, Krešimir Blažević, istaknuo je kako su u organizaciji razmišljali o mnogim opcijama za održavanje dodjele nagrada, a napravit će najbolje kako se u danim uvjetima može napraviti. "Dodjela nagrade kao takve neće biti kao u prijašnjem obliku, ali će se dodjela ipak održati. Uskoro novinarski žiri kreće s prijedlozima, pa nominacijama. Pratite nas i glasajte", istaknuo je Blažević.

"Zbog epidemiološke situacije razmatramo dva scenarija. Prvi scenarij uključuje da će na dodjeli nagrade biti manji dio publike, a drugi scenarij uključuje isključivo emitiranje dodjele nagrade uživo. U svakom slučaju će glazbenici nastupiti uživo, za što smatram da je u ovo vrijeme najbitnije. Što se datuma tiče, dodjela će i dalje biti u okvirnom terminu kraja siječnja kao i dosad, no to ćemo također definirati prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji", rekao je Davor Drezga, glavni tajnik Unisona.

Umjetnički direktor nagrade, Hrvoje Horvat, istaknuo je da ponekad kriza zna iznjedriti najbolje trenutke u umjetnosti, a to se tiče i glazbene industrije.

"Alternativna scena je u vrijeme pandemije bujala i zaista postoji par desetaka odličnih albuma i pjesama koji su ove godine snimljeni. Upravo zbog pandemije su se i brojne svjetske manifestacije održale putem interneta i glazbena industrija nije stala, unatoč činjenici što koncerata nije bilo u tolikom broju, stoga ne treba sumnjati ni da će sljedeći Rock&Off biti dobar", rekao je Horvat.

Kako bi doskočili problemima vezanima sa situacijom nedostatka koncertnog programa zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili ove godine izvanredno u obzir uzeti i online koncerte koji su se održali u ovim kriznim vremenima.

"Koncerti su regularno išli do prve karantene u ožujku ove godine, a sve što se događalo je osjetila i sama publika na svojoj koži. Nešto koncerata se uspjelo održati tijekom ljeta dok se moglo svirati na otvorenom, međutim došlo je i do takozvane hibridne pojave koncerata, a to su oni koncerti koji su išli online. Zbog toga smo odlučili da i takvu vrstu koncerata uzmemo u obzir kao konkurenciju za kategoriju Koncert godine", rekao je Aleksandar Dragaš, voditelj Stručne komisije Rock&Off-a. Osvrnuo se na još jednu novost, a to je produljenje roka izborne godine za objavu izdanja, pjesme ili koncerta.

"Malo smo produžili rok izborne godine, stoga albumi koji su nastali do 10. prosinca imaju svoju priliku, pa je rok pomaknut za deset dana", dodao je Dragaš.

Treća godina ove nagrade obilježava i nastavak suradnje s Iskonom, glavnim pokroviteljem Rock&Off-a od samoga početka. "Za 2021. godinu imamo spremne mnoge planove, a u slučaju nepovoljne situacije, imamo spremnu i digitalnu verziju događanja. Kao internet kompanija nismo bili toliko pogođeni pandemijom kao glazbenici pa ovim projektom želimo i dalje podržavati ovaj projekt. Show must go on.", rekao je Krešimir Madunović, predsjednik Uprave Iskona.

Na kraju je najavljena i druga godina Male škole Rock&Off novinarstva. “Veliki broj polaznika i dalje radi u medijima i na glazbenim platformama Rock&Off-a, a za razliku od protekle sezone, druga Mala škola Rock&Off novinarstva održat će se na proljeće i ljeto sljedeće godine kada se nadamo da ćemo se moći okupljati u većim brojevima”, istaknuo je Drezga.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.