OVU NEDJELJU “A PORINA DOBIVA…” – 4M

Novi "A Porina dobiva..."!

Ovu nedjelju, 29. studenog u 20:10h na Prvom programu HTV-a, emitirat će se dokumentarni film o zapravo prvom boy bandu na ovim prostorima – kvartetu 4M.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća pjevali su Beatlese prije Beatlesa, utemeljili televizijski zabavni program, zatim pjevali na brojnim inozemnim turnejama - od Velike Britanije do SAD-a, predstavljali bivšu državu na Euroviziji... Bogata karijera, danas nam svima nezamislivi počeci i ogroman ugled i popularnost, to je – 4M.

Dokumentarac o kvartetu 4M dio je serijala o dobitnicima Porina za životno djelo pod nazivom „A Porina dobiva...“ koji je krenuo s emitiranjem krajem rujna. Ovo je deseti film po redu, nakon onih o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, Zdenku Runjiću, Arsenu Dediću, Ruži Pospiš Baldani, Ivi Robiću i Đorđu Novkoviću. Nakon filma o 4M čekaju nas još filmovi o Oliveru Dragojeviću i Bošku Petroviću.

Ivica Krajač, Miro Ungar, Željko Ružić, nažalost već pokojni Branko Marušić i kasnije (umjesto Mire Ungara) pristigli Saša Sablić bili su prvi koji su gledateljima i koncertnoj publici davali pravi glazbeni show obogaćen stand up komedijom, scenskim pokretom i prvim plesnim koreografijama. Koliko su dobri i inovativni bili najbolje dokazuje činjenica da su dvije godine proveli u Londonu kao stalni bend u showu tada planetarno popularnog Tommyja Steelea. U filmu o legendarnom kvartetu 4M govore: Branko Bulić, Ivica Krajač, Željko Ružić, Siniša Škarica, Tereza Kesovija, Branko Matutinović, Boris Ciglenečki, Miro Ungar i Saša Sablić.

Autorski tim filma o kvartetu 4M čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.