Prestanak emitiranja spotova u Noćnom glazbenom programu HRT-a

Poštovani,

ovim putem vas obavještavamo o razlozima prestanka emitiranja vaših glazbenih spotova u Noćnom glazbenom programu HTV-a.

Naime, na našu adresu je 01. rujna 2021. stigao dopis odvjetničkog društva Korper i partneri, koje zastupa neke članove Hrvatske diskografske udruge (HDU), poimence društva Croatia Records d.d., MENART d.o.o., DANCING BEAR d.o.o., AQUARIUS - RECORDS d.o.o., DALLAS d.o.o., HIT RECORDS d.o.o. i SCARDONA GLAZBENA PRODUKCIJA d.o.o., u kojem je jasno naznačeno kako od 01. rujna Unison više nije ovlašten isporučivati HTV-u spotove za emitiranje na 2. programu, odnosno u sklopu Noćnog glazbenog programa, bez obrazloženja i navođenja motiva za takav neočekivan potez.

O tome je istog dana navedeni odvjetnički ured obavijestio i pravnu službu kao i ravnateljstvo HRT-a, navodeći kako su te diskografske kuće „isključivi nositelji producentskih prava“ te kako Unison - Hrvatski glazbeni savez više nije ovlašten za isporučivanje video spotova i njihovo emitiranje u sklopu NGP-a. Tako se već 2. rujna, u četvrtak, nisu emitirali glazbeni spotovi u sklopu NGP na 2. programu HTV-a, kako je već uobičajeno proteklih punih 10 godina. Nažalost, u ovom trenutku ne znamo i ne možemo reći kad će i hoće li NGP ponovno krenuti s emitiranjem u dosadašnjem obliku.

Do ovog je poteza navedenih diskografskih kuća došlo bez prethodne najave i bez ikakvog objašnjenja Unisonu: ostaje nepoznanica koji su razlozi direktnog sabotiranja i zakidanja glazbenih kreativaca – autora i izvođača ovom odlukom. Ona će za posljedicu imati nanošenje ozbiljne financijske i druge posredne štete za mnoge glazbenike u ionako teškim vremenima.

Od prvog trenutka isporuke Noćnog glazbenog programa HTV-u, još u prosincu 2011. godine tadašnji Institut hrvatske glazbe čiji je pravni sljednik današnji Unison - Hrvatski glazbeni savez, izrazito vodi računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih diskografskih kuća, kao i glazbenih žanrova te glazbenika – skladatelja i izvođača u NGP-u, s najboljom voljom dajući prostor svima u zadanom vremenskom okviru. Pri tome se posebno pazi da u programu budu zastupljene i male, nezavisne diskografske kuće, ne dozvoljavajući dominaciju ili utjecaj bilo koje diskografske kuće, članice Hrvatske diskografske udruge, neovisno o njezinoj veličini.

Unison - Hrvatski glazbeni savez, osnovan je od udruga autora i izvođača. Primarni mu je cilj zaštita interesa njihovih članova, a ne diskografskih kuća - kako kroz zastupanje i potporu glazbenika, autora i izvođača (kroz udruge HDS, HGU, HUIG, HUOKU), tako kroz izravnu kolektivnu zaštitu njihovih autorskih i srodnih prava (HDS ZAMP za skladatelje, HUZIP za izvođače), te promociju projekata hrvatske glazbe, kao što su Porin, Cesarica, Zagrebački festival, Rock&OFF, natjecanje Papandopulo i u konačnici Noćni glazbeni program, kojeg je na HRT-u inicirao upravo IHG tj. današnji Unison.

Imajući to u vidu, želimo da znate da Upravni odbor Unisona te u njega uključene udruge aktivno traže rješenje za novonastalu situaciju koja ide na štetu svih uključenih strana, a posebno Vas, glazbenika koji ste uložili sredstva i trud u stvaranje novih spotova i pjesama.

Duboko vjerujemo da nejasni osobni interesi i hirovi pojedinaca ne smiju nadići interese cijele zajednice glazbenih kreativaca - autora i izvođača, te da ćemo zajedničkom reakcijom uskoro nastaviti s emitiranjem Vaših spotova u Noćnom glazbenom programu 2. programa HTV-a.

U tome ćemo trebati i Vašu potporu – zato ćemo Vas sljedećeg tjedna detaljnije izvijestiti o svim poduzetim koracima i planovima, te prijedlozima o načinu na koji i Vi osobno možete reagirati na ovu situaciju bez presedana u dosadašnjim odnosima unutar glazbene zajednice Hrvatske.

Srdačan pozdrav.