U Fokuskontrolu trenutno više od 21 tisuća pjesama

Sustav za praćenje emitiranja pjesama Fokuskontrol trenutno bilježi više od 21 000 unešenih skladbi. Iz dana u dan povećava se broj unosa glazbenih izdanja, kao i broj korisnika ovog sustava kojih Fokuskontrol broji više od 2000.

Sustav u realnom vremenu bilježi i prati podatke o izvođenju pojedinih djela na domaćim i regionalnim radio i tv postajama, što izvođačima i autorima daje realan uvid u emitiranje njihovih izvedbi i djela. Da je riječ o izvrsnom i korisnom servisu govore broj i rast njegovih korisnika, a da je riječ o legalnom servisu koji ne povređuje nikakva autorska i srodna prava a osobito ni prava reprodukcije fonograma, potvrđuje pristigla presuda Trgovačkog suda RH u korist sustava PlayKontrol koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol.

Naime, presudom Trgovački sud u Zagrebu je odbio tužbu koju su podnijeli zajednički tužitelji Croatia Records d.d. Zagreb, Menart d.o.o., Dancing Bear d.o.o., Aquarius – Records d.o.o., Dallas d.o.o., Hit Records d.o.o. i Scardona Glazbena produkcija d.o.o., a protiv tuženika – Informacija d.o.o. radi povrede intelektualnog vlasništva. Visoki trgovački sud je naknadnu žalbu na ovu presudu odbio kao neosnovanu te pravomoćno potvrdio da je sustav PlayKontrol (koji obrađuje podatke na isti način kao i Fokuskontrol) poslovao u potpunosti legalno te ne povređuje nikakva autorska i srodna prava.

Na suđenju je potvrđeno vještačenjem da se izradom digitalnog otiska (fingerprinta) tehnologijom koju je koristio sustav PlayKontrol, ne vrši reproduciranje fonograma, te se time ne vrijeđa pravo proizvođača fonograma. Tužitelji su u žalbi na donesenu presudu neosnovano navodili da je mišljenje vještaka nepotpuno, te pokušali dokazati suprotno, no Visoki Trgovački sud u Zagrebu je istu odbio kao neosnovanu te potvrdio potpunu legalnost izrade digitalnog otiska (fingerprinta) u svrhu prepoznavanja fonograma.

Ovakvim pravnim ishodom korisnici sustava Fokuskontrola koji se temelji na istoj tehnologiji kao i Playkontrol, mogu nesmetano nastaviti koristiti sustav i biti u potpunosti i transparentno obaviješteni o korištenju vlastitih izvedbi i autorskih djela.

Podsjećamo da Fokuskontrol od rujna 2018. godine na tjednoj bazi donosi i HR TOP 20 ljestvicu - aktualnu top listu emitiranih pjesama na hrvatskim radio postajama. Fokuskontrol prati emitiranja na preko 160 hrvatskih radio postaja, internet i DAB radio postaja te nacionalnih i lokalnih tv postaja.

Glazbeni Top20 je bila televizijska emisija s top ljestvicom 20 najemitiranijih pjesama u hrvatskom eteru baziranoj na sustavu Fokuskontrol, koja se emitirala tri sezone svake subote u prime-time večernjem terminu na Drugome programu Hrvatske televizije. U emisiji se do lipnja 2021. godine prikazalo preko 1200 spotova, a u gostima je bilo preko 200 glazbenika.

Također, Fokuskontrol prati i emitiranje na preko 130 radio postaja u BiH, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Tjedna top lista se može pratiti na http://Fokuskontrol.hr/hr-top-20

Članovi udruga za kolektivno ostvarivanje prava HDS ZAMP i HUZIP imaju pravo na besplatno korištenje servisa Fokuskontrol, a ovim putem pozivamo sve one koji ga još ne koriste da se prijave na https://www.fokuskontrol.hr/register. Za sva pitanja možete se obratiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 01 3668 027.