U Hrvatskom glazbenom zavodu proglašeni najbolji mladi glazbeni umjetnici u Hrvatskoj

U subotu 5. listopada u Zagrebu je završeno 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

U subotu 5. listopada u Zagrebu je završeno 8. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Natjecanje se prvi put održalo u Hrvatskom glazbenom zavodu što je pridonijelo boljoj posjećenosti i efikasnijoj organizaciji. Natjecanje je održano u kategorijama komornih sastava (standardnih i nestandardnih) te kategoriji jazz glazbenika i ansambala. Prema zaključcima članova ocjenjivačkih sudova, razina prijavljenih kandidata je bila vrlo visoka pa su u skladu s time i donesene odluke o nagradama.

U kategoriji jazz glazbenici i ansambli ocjenjivački sud u sastavu David Gazarov (predsjednik), Neven Frangeš, Primož Grašič, Lela Kaplowitz, Mario Mavrin i Saša Nestorović odlučio je ne dodijeliti treću nagradu te je dodijelio dvije jednakopravne druge nagrade i to jazz gitaristu Marku Bertiću (nastupio je uz Sašu Borovca - kontrabas i Šimuna Matišića - bubanj) te Borna Pehar triju u sastavu Borna Pehar - klavir, Janez Krevel - kontrabas i Pavel Čebašek - bubnjevi.

Prva nagrada dodijeljena je kontrabasistu Ivaru Robanu Križiću (nastupio je uz Petra Ćulibrka - klavir, te Šimuna Matišića - bubnjevi) koji je dobio i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju obradu tradicijske teme Ideju Težaki, te posebnu diplomu predsjednika ocjenjivačkog suda za najbolju autorsku skladbu Lateral Shift.

Ivar Roban Križić nastupit će na Danima Milka Kelemena u Slatini 11. studenog 2019. kao i na Novim nadama Jazza Marjan Marjanović 2020. što su također nagrade partnera natjecanja.

Svim prijavljenim kandidatima pouzdana pratnja i glazbeni oslonac bio je pijanist Petar Ćulibrk, prvonagrađeni u istoj kategoriji prije četiri godine.

U kategoriji komornih sastava ocjenjivački sud je djelovao u sastavu Vladimir Krpan (predsjednik), David Grigorian, Goran Končar, Dragan Sremec i Dario Teskera te je u kategoriji nestandardnih komornih sastava odlučio treću nagradu dodijeliti ENDeM kvartetu u sastavu Marko Gerbus - sopran saksofon, Deni Pjanić - alt saksofon, Nereo Arbula - tenor saksofon i Erna Čizmić Rebić - bariton saksofon. Druga nagrada dodijeljena je Max Bruch Triju u sastavu Domagoj Guščić - klavir, Hiwote Tadesse - viola i Marko Zavišić - klarinet, dok je prva nagrada dodijeljena gitarskom Triju Evocación u sastavu Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković.

U kategoriji standardnih komornih sastava dodijeljena je samo jedna nagrada i to prva klavirskom triju Eusebius u sastavu David Vuković - klavir, Eva Šulić - violina i Tonka Javorović - violončelo. Trio Eusebius osvojio je i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja za izvedbu Zovu me Tryor Dubravka Detonija.

Prvonagrađeni ansambl imat ćemo prilike čuti 18. listopada na Danima Milka Kelemena u Slatini te na koncertima u Atriju Arheološkog muzeja u Zagrebu i ciklusu Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži kao i na koncertima Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Prva nagrada iznosi 20.000,00 kuna, druga 10.000,00 kuna, a treća 5.000,00 kuna. Svi laureati će dobiti i AV snimke.

Mlade glazbenike došla je podržati i Zdenka Papandopulo, počasna članica Odbora natjecanja te supruga slavnog pokojnog kompozitora i dirigenta Borisa Papandopula po kojem natjecanje nosi ime.

Sljedeće natjecanje, deveto po redu, održat će se od 28. rujna do 3. listopada 2020. godine u kategorijama violina, viola, flauta, klarinet i saksofon.

Svim natjecateljima još jednom čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem profesionalnom putu, a pratit ćemo ih i na web stranicama Natjecanja Papandopulo i web stranicama organizatora natjecanja Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza.

ziri i nagradjeni klarinet

ziri i nagradjeni klarinet

ziri i finalistice flauta

ziri i finalistice flauta

ziri i finalisti violina

ziri i finalisti violina

finalisti saksofon

finalisti saksofon

Ivana Vukojevic

Ivana Vukojevic

Lucija Stilinovic

Lucija Stilinovic

Marta Sesar

Marta Sesar

Toni Kranjac

Toni Kranjac

Duje Stanic

Duje Stanic

Branimir Norac

Branimir Norac

Sebastijan Sarapa

Sebastijan Sarapa

Bartol Stopic

Bartol Stopic

Sven Crnkovic

Sven Crnkovic

Nikola Smetko

Nikola Smetko

Ivan Graziani  Eva Sulic

Ivan Graziani Eva Sulic

Ivan Graziani

Ivan Graziani

Eva Sulic

Eva Sulic