Zastava Porina na glavnom osječkom trgu

Započeo tjedan Porina

Danas u 12 sati započeo je dugoočekivani Tjedan Porina u Osijeku! Zastava glazbene nagrade Porin zavijorila je glavnim osječkim trgom u prisustvu brojnih Osječanki i Osječana.

Službenom početku Tjedna Porina prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, predsjednik podružnice HGU 4 Davor Dedić, pripadnici Počasne garde Hrvatski sokol, članovi HKUD Osijek 1862 i članovi Osječkog dječjeg zbora Zumbići.

Nakon službenog početka, već večeras u 21:30 očekuje nas projekcija glazbenog dokumentarca iz serijala „A Porina dobiva…“ o Vici Vukovu u Kulturnom centru Osijek (Ulica Kneza Trpimira 2/A). Ovo je samo jedan od pet dokumentaraca koje ćemo imati priliku pogledati u Tjednu Porina u KC Osijek. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Foto: Filip Kovačević

Sutra, 20. ožujka u 12 sati očekuje nas oslikavanje klupa na potezu od Picassa prema pješačkom mostu. Osječke klupe oslikat će u stihove Porinovih pjesama udruga PLANTaža. Riječ je o osječkoj udruzi koja je osnovana s ciljem promicanja održivog načina života i ekologije, umjetnosti i kreativnosti te društveno odgovornog poduzetništva. Klupe će oslikavati akademski umjetnici Željka Fuderer Levak i Tomislav Livaja. Za oslikavanje su predviđene četiri klupe, od kojih su tri posvećene ovogodišnjim dobitnicima Porina za životno djelo – Akiju Rahimovskom, Juri Stubliću i Veri Svobodi. Na svakoj od klupa osvanut će posebni stihovi njihovih pjesama. Četvrta klupa oslikat će se stihovima pjesama dobitnica Porina za pjesmu godine 2005. i 2006. kad je glazbena nagrada Porin bila u Osijeku. Na četvrtoj će klupi, dakle, biti stihovi pjesama “Nostalgična” T.B.F.-a i “Treblebass” grupe Svadbas. Za vrijeme oslikavanja klupa, za glazbenu atmosferu pobrinut će se Osječki puhački orkestar, jedan od najmlađih puhačkih orkestara u RH i jedini takav orkestar na području grada Osijeka. Osnovan je 2019. godine na inicijativu samih članova koji su htjeli svirati i napraviti nešto za širu zajednicu. Zahvaljujući njihovim zalaganjima, u Osijeku je po prvi put organizirana Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje u rujnu 2020. “Osječki puhački orkestar uspješno surađuje s mnogim pojedincima i institucijama u gradu i šire. Od svih njih, u pomaganju orkestru najviše su se istaknuli KC Osijek i g. Slaven Batorek koji u svakom smislu daje podršku orkestru od njegovog nastanka. A orkestar održava suradnju sa svim orkestrima s područja Slavonije i Baranje, naročito dobru suradnju ima s Puhačkim orkestrom DVD-a Đakovo i Puhačkim orkestrom DVD-a Valpovo”, rekao nam je predsjednik orkestra Domagoj Pećar.

U nedjelju s početkom u 18 sati predviđene su projekcije čak dva glazbena dokumentarca iz serijala “A Porina dobiva…” – filmovi o Dinu Dvorniku i Arsenu Dediću u KC Osijek. Nakon odličnih filmova, svi ljubitelji dobre glazbe i atmosfere pozvani su u službeni “Porinov kafić” – caffe bar Trica (Lučki prilaz 2) gdje će se od 20 sati održati glazbeni kviz “Porin” u kojem će sudionici moći osvojiti nagrade.

Cijeli program pogledajte u nastavku.

 

Dodjela nagrada Porin očekuje nas 24. ožujka u dvorani Gradski vrt u Osijeku s prijenosom uživo na HTV1, HR2 i HR Osijek. Na velikoj pozornici dvorane gledat ćemo sljedeća glazbena imena:

 

Ana Opačak, Daria Hodnik, Eric, Filip Rudan, Gibonni, Ivanka Mazurkijević, Katarina Krpan, Katarina Kutnar, Matija Cvek, Mayales, Nela, Saša Lozar, Silente, Šimun Matišić, Tina Vukov, TS Berde Band, Urban&4, Vanna, Vokalni ansambl Brevis i Zvonimir Šestak.

 

Osim njih, posebno glazbeno iznenađenje spremaju nam Blanka Došen, Stanko Šarić i Šima Jovanovac.

Sve ostale informacije i novosti o Porinu, Tjednu Porina koji se priprema i ulaznicama za samu dodjelu (koje možete kupiti putem sustava Eventim), možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama:

Web: porin.org
Facebook: facebook.com/PorinHR
Instagram: instagram.com/porinhr
YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos
Twitter: twitter.com/porinhr