Završeno je 11. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija koja se održava u više natjecateljskih kategorija (19 održanih) s osnovnim ciljem da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj tijekom školovanja i neposredno nakon završetka školovanja omogući upoznavanje složene i konkurentne klasično-glazbene scene te pripreme za međunarodna natjecanja. Da se u tim nastojanjima uspjelo, ponajbolje dokazuje činjenica da su u proteklih deset godina laureati Natjecanja ostvarili niz uspješnih nastupa te osvojili zapažene nagrade na međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, u čemu im je, prema njihovim izjavama, Natjecanje Papandopulo bilo od neprocjenjive pomoći.                           

I ove godine, kao i prethodne dvije, održan je online natjecateljski krug pod nazivom VIRTUALNI UZMAH te su svi kandidati u prijavi za Natjecanje pozvani da pošalju i videosnimku izvedbe djela hrvatskoga skladatelja. Online publika bila  je pozvana glasati za najbolje izvedbe. Prema njihovim glasovima ove su godine najbolji:

- Tomislav Jelavić (gitara) s izvedbom skladbe Sande Majurec: Pebbles and Ripples

- Ivana Hrkać (orgulje) s izvedbom skladbe Albe Vidakovića: Fantazija i fuga u f-molu

- Ronald Strabić (čembalo) s izvedbom skladbe Brune Kota: Tri komada za čembalo

 

Nagrada publike Virtualni uzmah omogućila je nagrađenima snimanje Virtualne glazbene iskaznice koje ćete ubrzo moći pogledati na stranici Natjecanja.

Ove godine prijavljeni kandidati natjecali su se u četiri discipline. Kategorija gitare već je treći put prisutna na natjecanju a dosadašnji laureati Lovro Peretić, Divna Šimatović, Ivor Horvatić, Luka Vidović, Antun Iveković i Luka Lovreković, ostvarili su zapažene međunarodne uspjehe. S druge strane kategorije orgulja, čembala i komorne glazbe koja uključuje orgulje ili čembalo po prvi puta su ne samo na Natjecanju Papandopulo nego uopće na natjecanju u Hrvatskoj. Zbog toga želimo posebno zahvaliti svim kandidatima što su hrabro izašli na natjecanje i pripremili zaista zahtjevan program te se nadamo da će i ova - 20ta po redu kategorija postati redovita kategorija natjecanja.

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji orgulje, čambalo i komorni sastavi djelovao je u sastavu Ljerka Očić, Mario Penzar, Pavao Mašić, Edmund Andler Borić i Dario Poljak. U finale natjecanja plasirali su se Dubravko Ćepulić Polgar (orgulje), Benjamin Pölhe (čembalo) te Antonija Žarković (sopran) i Danijela Bošnjak (čembalo) a odlukom žirija dodijeljene su nagrade:

  • Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u iznosu od 500 EUR osvojio je: Benjamin Pölhe za izvedbu skladbe Meditacija (iz Suite za čembalo) Borisa Papandopula
  • Koncert na Festivalu Orgulje Heferer osvojio je Dubravko Ćepulić Polgar

- Koncert na Varaždinskim baroknim večerima u sklopu projekta 4 Akademije: Concerto - Concertino osvojio je Benjamin Pölhe

- Koncert u Ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj  osvojile su Antonija Žarković & Danijela Bošnjak

- U kategoriji komornih sastava dodijeljena je treća nagrada u iznosu od 700 EURa

Antoniji Žarković & Danijeli Bošnjak

- U kategoriji čembala dodijeljena je druga nagrada u iznosu od 1000 EUR Benjaminu Pölheu

- U kategoriji orgulja dodijeljena je druga nagrada u iznosu od 1000 EUR Dubravku Ćepuliću Polgaru

Prva nagrada nije dodijeljena.

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji gitara djelovao je u sastavu Darko Petrinjak, István Römer, Maroje Brčić, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek. U finalu su nastupili Marko Kovačić i Filip Mišković, a odlukom žirija dodijeljene su nagrade:

- Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora u iznosu od 500 EUR osvojio je: Marko Kovačić za izvedbu Koncerta za gitaru Miroslava Miletića

- Koncert na festivalu Dani Milka Kelemena u Slatini osvojio je Filip Mišković

- Treću nagradu u iznosu od 700 EUR osvojio je Marko Kovačić

- Druga nagrada nije dodijeljena

- Prvu nagradu u iznosu od 1500 EUR osvojio je Filip Mišković

Svim natjecateljima još jednom čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem profesionalnom putu, a pratit ćemo ih i na web stranicama Natjecanja Papandopulo i UNISON-a hrvatskog glazbenog saveza organizatora natjecanja.

Sljedeće 12. po redu Natjecanje Papandopulo održat će se u veljači 2024. a okupit će sve gudaće instrumente - violinu, violu, violončelo i kontrabas uz komorne sastave koji uključuju navedene instrumente.