ZDENKA KOVAČIČEK: To je velika stvar!

 

U subotu, 05. lipnja u 21 sat kreće prijenos uživo dodjele hrvatske glazbene nagrade Porin

36 kategorija i još više dobitnika najželjenije glazbene statue, priznanja koje nije mala stvar. Dapače, veliko je priznanje i čast. Tako nam je rekla Zdenka Kovačiček, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo: „Kad sam dobila Porin za najbolji vokal, onda sam se zezala da ću spavati s njim. Takav je adrenalin u tom trenutku. Porin za životno djelo je velika stvar, da, moj Porin!“

 Foto: Hrvoje Zalukar

„Žena za sva vremena“, jazz, rock, ali i soul i blues pjevačica Zdenka Kovačiček, sjela je preko puta Tamare Loos uoči ovogodišnje dodjele Porina kako bi iskomentirale ne samo njeno veliko priznanje, već i cijeli njen glazbeni put. Na pitanje što misli tko će dobiti Porina za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, u kategoriji u kojoj su nominirane Daria Hodnik, Vanna i Je Veux, Zdenka Kovačiček kaže: „Sve tri su jako dobre, fenomenalne pjevačice. Iako mi je uvijek draže kad to dobije neka pjevačica po prvi put, to joj daje vjetar u leđa“. Na pitanje što bi savjetovala mlađim kolegicama i kolegama, odabrati jedan žanr ili odabrati put kakav je ona imala, rekla je: „Jazzom sam se bavila cijeli život, ali jazz nikad nije bio toliko komercijalan da bi se od njega moglo preživjeti. Pa sam se snašla i radila sve druge stvari koje me zanimaju, naravno radila sam samo ono što me zanima. A mene zanima – dobra glazba. To je definitivno teži put, ali to sam ja odabrala. Sve što je kvalitetno me zanima, i to bi preporučila svima – ne moraju ići u širinu u koju sam ja išla, ali ako te zanima kazalište – probaj. Nemoj se preplašiti ako ne krene, treba biti uporan“. 

Što je Aleksandar Dragaš napisao o Zdenki Kovačiček pročitajte OVDJE.

Foto: Arhiva HDS-a

Porin za životno djelo ove godine pripao je i skladatelju, dirigentu, pijanistu i pjevaču Silviju Foretiću. Muzikologinja Seadeta Midžić o našem cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: “Foretić izrasta u "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja"(S.F.), u zbunjujućeg avangardista /postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i  intenzivnom glazbenom praksom“. Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

I treći dobitnik ova važne nagrade, nažalost više nije s nama. Porin za životno djelo pripao je ove godine posthumno Krunoslavu Kići Slabincu koji je „ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru“. Tim riječima opisao je Siniša Škarica velikog Kiću. Što je još Siniša Škarica napisao o Kići pročitajte OVDJE.

Ovogodišnju dodjelu obilježit će uručenje Porina za životno djelo, nastupi uživo nekih od najvećih imena hrvatske glazbe i uzbuđenje proglašenja dobitnika u 36 kategorija! Ne propustite dodjelu uživo ovu subotu u 21 sat na Prvom program HTV-a i Drugom programu HR-a.

Popis svih nominiranih koji se nalaze u konkurenciji za osvajanje ovogodišnjeg Porina pogledajte OVDJE.

Sve ostale informacije i novosti o Porinu možete pratiti na službenim stranicama i društvenim mrežama:

Web: porin.org

Facebook: facebook.com/PorinHR

Instagram: instagram.com/porinhr

YouTube: youtube.com/user/porinhr/videos

Twitter: twitter.com/porinhr