KOLOVOZ 2020. OSTAT ĆE ZAPAMĆEN PO GUBITKU SKLADATELJA RAJKA DUJMIĆA

Zagreb, 04. rujna 2020. – Kao da vremena nisu dovoljno teška za hrvatske glazbenike, s obzirom na to da zbog pandemije COVID-19 nisu u mogućnosti normalno raditi, živjeti i funkcionirati, u kolovozu je stigla tužna vijest – preminuo je skladatelj, aranžer i producent Rajko Dujmić. Skladatelj čije su nam pjesme urezane u djetinjstvo, čije stihove znamo u svako doba dana ili noći, čovjek koji je obilježio svakoga od nas i skladao stotine pjesama i mnoštvo hitova, napustio nas je 04. kolovoza 2020. Unison – Hrvatski glazbeni savez, krovni savez glazbenih udruga kojeg čine udruge skladatelja, izvođača i njihove službe za kolektivno ostvarivanje autorskih i izvođačkih prava - HDS, HGU, HUIG, HUOKU i HUZIP; izražava i ovim putem sućut njegovoj obitelji i bliskim prijateljima.

Za novog predsjednika Hrvatskog društva skladatelja odabran je dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog - Mladen Tarbuk koji je najavio velike planove za HDS: „Nekoliko je ciljeva. Prvenstveno ćemo se pozabaviti povećanjem postotka prisutnosti hrvatske glazbe u medijima. Na jesen ćemo napraviti malo veći pokret na tu temu. Treba osvijestiti da slušanjem hrvatske glazbe pomažemo našim kolegama, glazbenicima, izvođačima. Glazba ima terapeutsku ulogu, ona doista liječi. Drugo što smatram problematičnim je nedostatak scene suvremene glazbe za mlade. Moji studenti praktički nemaju gdje tu svoju glazbu plasirati. Ne postoji nikakva infrastruktura koja bi podržala izvedbe njihovih djela. Takva je situacija bila i u pop, rock glazbi, ali zahvaljujući našim inicijativama i to prije svega Darku Bakiću koji je pokrenuo primjerice Rock&Off koji je polako stvorio jednu vrstu scene na kojoj su se mogli prezentirati mladi ljudi. Na tom tragu želimo da se nešto dogodi i s klasičnom glazbom”.

U kolovozu smo dobili i hit srpnja za godišnju glazbenu nagradu Cesarica. U konkurenciji za mjesečni hit bile su pjesme: „Ae“ Luke Nižetića i klape Kampanel, „Čarobna stvar“ Nene Belana i Zorane Kačić Čatipović, „Maka maka“ koju izvodi klapa Rišpet, „Mali krug velikih ljudi“ u izvedbi Massima te pjesma „O tebi ovisan“ Marka Tolje. Za prestižnu titulu hita godine nominirana je pjesma „Mali krug velikih ljudi“ koju izvodi Massimo, a autorski potpisuje Ivan Dečak.

Kroz kolovoz smo putovali #OdGradaDoGrada s našim glazbenicima koji su nam svirali i pjevali s različitih lokacija. #OdGradaDoGrada projekt je koji je prvotno nazvan #OdSobeDoSobe, a s kojim smo započeli na početku pandemije COVID-19. Cilj ove kampanje bila je dodatna promocija hrvatskih glazbenika s obzirom na to da su bili spriječeni u koncertnim i drugim aktivnostima. Svako izdanje ovog projekta prikazano je na Večernjem Listu, YouTube kanalu PopRock.hr, zatim na CMC televiziji, HTV-u, a priključili su nam se i Z1, Šibenska TV, Karlovački.hr, Mixer.hr, Popmix.hr, Sesvete-danas.hr i Zagreb.info. U kolovozu su u projektu #OdGradaDoGrada sudjelovali Sandi Cenov, Marko Kutlić, Brain Holidays i Nela Đinđić.

U ljetnoj shemi Rock&Off radija predstavljena je i treća emisija – „Slušaj ovo“. U emisiji možemo čuti pjesme Rock&Off izvođača objavljene 2020. godine U kolovozu je bilo emitirano 13 emisija, odnosno 130 pjesama. Emisiju „Slušaj ovo“ možete slušati svakog ponedjeljka, srijede i petka na Rock&Off radiju (http://rockoff.hr/rock-off-radio) točno u podne, s reprizama istog dana u 20h te idućeg dana u 9h.

U produkciji Unisona svaki radni dan kroz mjesec kolovoz prikazivala se i emisija PopRock.hr. Ovaj mjesec gosti su bili: Lea Mijatović, Kevlar Bikini, Jasmin Stavros, Tram 11, Mladen Tarbuk, Bojan Jambrošić, Sandi Cenov, CAMBI, Mrle, Ivana Kindl, Elvis Sršen NOA, Sabina Herman, Vladimir Mirčeta, Željka Veverec, Lorena Bućan, Jacques Houdek, nemanja, Mašinko, Ivana Radovniković, Rezerve, Them Moose Rush, Colonia, Bore Balboa, Alen Nižetić i J.R.August.

U kolovozu se svaku subotu emitirala i emisija Glazbeni Top 20, emisija s top ljestvicom 20 najemitiranijih pjesama u hrvatskom eteru. Glazbeni gosti bili su: Alen Đuras, Mejaši, Hiljson Mandela i Colonia, a u kolovozu je na red došla i jubilarna stota emisija koju su uljepšali brojni hrvatski izvođači sa svojim čestitkama. Glazbeni Top 20 formira se uvidom u FokusKontrol koji bilježi emitiranja na 135 hrvatskih radijskih postaja, uvidom u pozicioniranja na nacionalnim i županijskim top ljestvicama, zatim uzimanjem u obzir koncertne i diskografske aktivnosti te uvidom u pozicioniranja na relevantnim digitalnim glazbenim platformama.