Tri dana jazz spektakla u Zagrebu - Festival Jazz.hr/jesen od 17. do 19. listopada!

Jazz.hr/jesen održat će se od 17. do 19. listopada zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Jazz.hr/jesen održat će se od 17. do 19. listopada ove godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a ulaznice za festival u prodaji su putem sustava ulaznice.hr. U tri dana festivala, zagrebačka publika imat će priliku poslušati Leszeka Moždžera, Edmara Castanedu te ZZ Quartet.

Poljski jazz pijanist, producent i skladatelj filmske glazbe, Leszek Moždžer otvorit će festival 17. listopada. Moždžera prati glas najboljeg poljskog jazz glazbenika proteklog desetljeća, a tijekom svoje impresivne karijere snimio je preko 100 albuma. David Friesen, Pat Metheny, Arthur Blythe i Buster Williams samo su neki od kolega s kojima je dosad surađivao, a redovno surađuje i s Janom Kaczmarekom, poljskim skladateljem s adresom u LA-u s kojim sklada glazbu za 20th Century Fox i Miramax.

Virtuozni harfist Edmar Castaneda u Zagreb stiže 18. listopada u sklopu festivala Jazz.hr/jesen. Edmar Castaneda rođen je 1978. godine u Bogoti, a harfu je otkrio još kao tinejdžer dok je u Kolumbiji svirao folklor. Jazz je otkrio ubrzo nakon što se s ocem preselio u New York, a odmah ga je fascinirala sloboda i sofisticirani zvuk jazza. U društvo jazza uveo ga je Paquito D'Riviera, koji je prepoznao Castanedinu strast za glazbom i očaravajući talent. Još od onda, Castaneda je osvojio pozornice ne samo SAD-a već i čitavog svijeta, a na glasu je kao jedan od najinovativnijih glazbenika svih vremena.

ZZ Quartet zatvorit će Jazz.hr/jesen 19. listopada. Ratko Zjača, Simone Zanchini, Adam Nussbaum i Martin Gjakonovski grupa su glazbenika koja ima jedinstvenu glazbenu viziju te se poigravaju s brojnim žanrovima, dok u isto vrijeme zadržavaju individualan pristup i visoku kvalitetu svoje glazbe koja se proteže od intimnosti do jakog intenziteta. Hrvatski gitarist Ratko Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade “Miroslav Sedak Benčić” za 2018. godinu za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe. Osim toga, njegove skladbe vole svirati legende jazza, glazbenici koji su ih s njim snimili, među ostalima Reggie Workman, Al Foster, John Patitucci, Steve Gadd, Adam Nussbaum, Miroslav Vitous, Antonio Sanchez i Randy Brecker.

Organizator koncerta je Jazz.hr HDS-a. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama. Glavni sponzor festivala Jazz.hr/jesen je Raiffeisenbank Hrvatska.