Još tri dana do pet vrhunskih koncerata u Tvornici kulture

Odbrojavamo sitno do jesenskog izdanja Jazz.hr festivala

Odbrojavamo sitno do jesenskog izdanja Jazz.hr festivala.

Umjetnička ravnateljica Lana Janjanin, koja je preuzela vodstvo najprepoznatljivijeg jazz festivala u Hrvatskoj, zajedno s organizacijskim timom obavlja posljednje pripreme za početak. Festival kreće u četvrtak, 30. rujna i traje do subote, 02. listopada. “Ovogodišnje 31. izdanje festivala fokus će imati na hrvatskom jazz skladateljstvu, proširit ćemo i žanrovsku lepezu izvođača, a pronašli smo i novi dom za festival. Tvornica Kulture domaćin je sva tri dana festivala, pripreme su manje više pri kraju i jedva čekamo prvi koncert u nizu”, rekla nam je Lana Janjanin.

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije

A prvi koncert koji otvara ovogodišnji Jazz.hr rezerviran je za jedini profesionalni jazz orkestar u Hrvatskoj – Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Uz orkestar će 30. rujna s početkom u 19:30 nastupiti i njihovi dosadašnji suradnici/skladatelji, solisti različitog žanrovskog izričaja, bogatih autorskih i diskografskih biografija: Joe Kaplowitz (Hammond orgulje), Lela Kaplowitz (vokal), Chui (Toni Starešinić – klavijature), Zoran Majstorović (oud), Bruna Matić (bubnjevi), Valerija Nikolovska (vokal) & Viktor Lipić (klavijature)Mario Bočić (saksofon) & Luka Žužić (trombon)Filip Novosel (tambura), Zvjezdan Ružić (klavir i melotron) i FiloSofía (Sofija Široka – vokal, Darko Sedak-Benčić – truba, Lazaro A. Hierrzuelo – perkusije). Tvornica kulture bit će 30. rujna mjesto za čuti vrhunski orkestar i vrhunske soliste kako šetaju od elektronskog jazza pa sve do salse, pod ravnanjem Mirona Hausera.

Zvonimir Šestak Groove Assembly i Danijel Čačija

Drugi dan festivala očekuju nas Zvonimir Šestak Groove Assembly i gosti – Hrvoje Rupčić (konge & perkusije) i Borko Rupena (pandeiro & perkusije). Jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih basista – Zvonimir Šestak s pozicije sidemana prelazi na mjesto bandleadera, predstavljajući svoj skladateljski prvijenac – album „In the pocket” čija nas promocija očekuje u petak u 19:30.

Isti dan u 20:30 čekuje nas Danijel Čačija, izvrsni vokalist hrvatskog podrijetla s internacionalnom adresom, koji je još kao vokalni solist u prestižnom američkom časopisu DownBeat proglašen najboljim mladim pjevačem u 2013.godini. Nakon što je osvojio Porin u kategoriji Jazz album godine za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima snimljen s HGM Jazz Orkestrom 2014. godine, izdaje svoj debitantski solo album "Lifeline", a 2016. godine osvaja i nominaciju prestižne njemačke glazbene nagrade "Echo Jazz" kao pjevač godine. Na Jazz.hr-u će 01. listopada izvesti repertoar upravo s Porinom nagrađenog albuma kao i još neke jazz skladbe u svojim aranžmanima.

freekind. i Mimika Orchestra

U petak, 02. rujna u 19:30 startamo s dvojcem freekind. kojeg su pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarka Nina Korošak-Serčič (Slovenija) oformile nakon upoznavanja na jazz akademiji u Grazu gdje su i bazirane. Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, nadopunjene R&B i jazz groove-om. Svoj prvi samostalno-producirani EP not good enough izdale su digitalno u lipnju 2021. godine.

U 20:30 očekuje nas avangardni konceptualni world-jazz ansambl formiran 2010. godine u Londonu, a trenutno baziran u Zagrebu – Mimika Orchestra. Osnovao ga je hrvatski multi-instrumentalist i kompozitor Mak Murtić, čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom. Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma "Božanstva Zemlje i Vode", Mimika trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma “Altur Mur”, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika. Mimika Orchestra čini čak 16 članova, čiji ćemo lik i djelo ugledati i poslušati na zadnji dan Jazz.hr-a.

 

Ulaznice za Jazz.hr potražite OVDJE, festivalska ulaznica koja vrijedi za sva tri dana u prodaji je po cijeni od 150kn, a ulaznica za pojedinačni dan je 70kn. Za ulazak na festival nisu potrebne COVID potvrde.

 

Osim navedenih vrhunskih izvođača, solista i orkestara koji će nas počastiti s pet koncerata u 3 dana festivala, očekuju nas i jam sessioni u malom pogonu Tvornice kulture, kao i izložba “Svi tonovi jazza” hrvatske umjetnice Neve Baričić, koja će biti postavljena u Malom Pogonu.

Vidimo se od 30. rujna do 02. listopada u Tvornici kulture. Sve o nadolazećem festivalu, detaljima programa i ulaznicama pratite na našem webu i društvenim mrežama.