Tko će biti Rock&Off koncertni izvođač godine?

Na prošlogodišnjem izdanju Rock&Off nagrade svi nominirani u kategoriji Koncertnog izvođača godine osvojili su nagradu, za upornost, prkos i tvrdoglavost prilikom organizacije koncerata i izvedbi u pandemijskoj 2020. Ove godine takvo što nećemo ponoviti: ipak se nešto sviralo, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, no za većinu su pojmovi poput „izvođačkog honorara“, „tonske probe“, „tech ridera“ i „poziva na bis“ i dalje u 2021. bile misaone imenice. Jonathan, Mark Mrakovčić, Pips, Chips & Videoclips, pocket palma, Porto Morto, Urban & 4 i z++ odsvirali su dovoljno da zasluže nominaciju, a najboljeg među njima doznajemo na završnoj dodjeli nagrada, 5. veljače u zagrebačkoj Tvornici. 

Iako su za kraj godine najavljivali novo izdanje, riječki Jonathan su proteklu godinu diskografske pauze iskoristili za ažuriranje softwarea. Podarivši nam tek singl „Falling“, naciljali su kontrole prema srcu Sunca i najavili 2022. kao svoju i ničiju!

Mark Mrakovčić svoj sadržaj dozira na kapaljku – znači li to da je shvatio prvo pravilo showbiza, „bolje da traže još, nego da te tjeraju s bine“?! Tvrdoglavom i samosvjesnom Marku se, sigurni smo, fućka za showbiz i njegova pravila, a mi bi pak rado fućkali neke njegove nove melodije i pjesme. Ove s „Breeding Black Sheep“ smo već apsolvirali!

Kad ne piše pjesme, Dubravko Ivaniš piše o pisanju pjesama, a kad ne piše o pjesmama, onda o njima razmišlja. Publika, a bogme i članovi Pipsa, mijenjaju se oko njega - kose im rjeđe, a mokrenja češća, no Ripper i njegove pjesme na pozornici opet nekako (p)ostaju mladi. Je li možda 45 ultimativan odgovor na smisao života?

„Atomi“ pocket palme našli su svoje mjesto na playlistama publike koja je, pak, iskoristila svaku priliku da te pjesme vidi i čuje uživo. Oni više nisu senzacija za jednu noć već novi domaćini domaćeg (synth) popa – pocketići, nema više skrivanja!

Stvorivši s Portopopom potpuno novi glazbeni žanr, podignuvši visoko letvicu za produkciju videospotova, što nam Porto Morto tek sprema na koncertima? Savijanje prostora i vremena za čilanje? Kaučsurfing u Tokiju? Prva prilika za provjeru je već 12. ožujka u Tvornici…

„Ja ću sigurno biti glazbenik doživotno“, poručio je Damir Urban na samom početku 2020., priupitan o alternativnim životnim planovima tijekom pandemije. I zaista, umjesto kukanja i zatvaranja u sobu, sa svojom četvorkom ukrcao se na krov autobusa i sugrađane hrabrio svirkom po riječkim kvartovima. Na krovu autobusa, s filharmonijom ili u punokrvnoj bendovskoj postavi, za Urbana je sasvim nevažno…

Osječki enfant terrible z++ jedno je od, ako ne i prvo ime domaćeg trapa. No, ne rastura samo na streaming servisima, već i na koncertnim pozornicama – u maniri najpoznatijeg dalmatinskog brka, dovoljno je da ponekad samo raširi ruke, a publika će otpjevati pjesmu do kraja. Šta bi dali da ste na njegovom mjestu?

U tijeku je i glasovanje za Iskonovu nagradu publike! Svoj glas može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 17. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama jednom dnevno. U konkurenciji su: Bad Daughter, Eric, Fran Vasilić, Jonathan, Kensington Lima, Mark Mrakovčić, Matej Milošev, Mayales, Miriiam, Pips, Chips & Videoclips, pocket palma, Porto Morto, Šiza, The Gentleman, Urban &4 i z++.

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.