Tri dana odlične glazbe u trećem bloku Muzičkog biennala Zagreb

Idući tjedan Muzički biennale Zagreb

Treći programski blok 31. muzičkog biennala Zagreb počinje sljedećeg tjedna, a u tri festivalska dana publika će imati priliku poslušati vrhunske izvedbe brojnih izvođača! Blok pod nazivom Continuum Nr. 3 – Le sacre de l'eté (Posvećenje ljetu) započinje 15. srpnja koncertom Zagrebačke filharmonije i traje do 17. srpnja.

Zagrebačka filharmonija će izvesti tri skladbe, točnije tri koncerta. Radi se o skladbama Alfreda Schnittkea, Kaije Saariaho i Milka Kelemena, a Filharmonijom će ravnati dirigentica Ariane Matiakh. Dan kasnije, 16. srpnja, na platou Pogona Jedinstvo u suradnji s Kulturpunktom održat će se kritičarski razgovori - od klasike do undergrounda pod temom "Perspektive, alati i prepreke glazbenih kritičara za 21. stoljeće". Moderatorica će biti Nina Čalopek, a sudjelovat će glazbeni kritičari Dijana Grubor, Trpimir Matasović i Antonio Poščić.

Arnsambl Decoder
Foto: Promo

Predstavljanje snimljenih izvedbi disertacijskih skladbi skladatelja doktorskog studija na Sveučilištu Stanford jedan je od dvaju programa hamburškog ansambla Decoder na MBZ-u, a oba se održavaju 16. srpnja u Pogonu Jedinstvo. Suradnja Odsjeka za glazbu Sveučilišta Stanford, iz Kalifornije, s ansamblom Decoder trebala je obuhvatiti izvedbe triju opera-jednočinki, i na Stanfordu i na Muzičkom biennalu Zagreb. Zbog epidemije virusa COVID-19 dulji je boravak ansambla uživo na tim mjestima predstavljao logističke izazove pa je projekt prebačen na virtualne opere, koje su producirane i snimljene ovog ožujka u Berlinu pod kreativnim vodstvom Heinricha Horwitza. Autori čija se djela predstavljaju su Davor Branimir Vincze iz Hrvatske te Julie Herndon i Chris Lortie iz SAD-a, a njihove jednočinke inspirirane su životom i stvaranjem Gertrude Stein i Alice B. Toklas, boksom i trgovinom organima, kao i poezijom Erica Shirlota.

Drugi koncert ansambla Decoder uz gostovanje pjevačice Jessice Aszodi održat će se također u Pogonu Jedinstvo, a izvest će nekoliko djela domaćih i stranih skladatelja. Istoga dana održat će se i jazz improvizacija Kaje Draksler također u Pogonu Jedinstvo, a program je organiziran u suradnji s Jazz.hr-om. Program drugoga dana trećeg bloka MBZ-a završava koncertom Jorgea Sancheza Chionga u Močvari. Jorge Sánchez-Chiong skladatelj je i umjetnik-turntablist iz Beča, rođen u Venezueli. Sklada za raznolike sastave te često prelazi okvire koncertne glazbe surađujući s umjetnicima iz umjetničkih pokreta koji uključuju eksperimentalno kazalište i elektroničku glazbenu scenu, znanost, performans, turntablism, kao i suradnju s koreografima i s umjetnicima koji se bave filmom i videom. Dan nakon ovog nastupa održat će i predavanje o Povijesti i praksi turntablisma – umijeća uporabe gramofona kao instrumenta.

Jorge Sánchez-Chiong 
Foto: Jana Wilfing

Treći, zaključni dan trećeg bloka MBZ-a započinje Svirkaonicom, suvremeno-glazbenom radionicom za djecu pod vodstvom Lucije Stanojević, violinistice i glazbene edukatorice. Svirkaonica će se s početkom u 11 sati održati u klubu Močvara. U Pogonu Jedinstvo istoga dana održat će se okrugli stol na temu "Suvremena glazba – pitanje ukusa ili razumijevanja?" u suradnji s portalom Kulturpunkt. Moderator je Ivan Violić, a sudjeluju Marijana Bijelić, Davor Branimir Vincze i Trpimir Matasović.

Ivan Violić
Foto: Promo

Online koncert violončelista Vida Veljaka publika će moći pogledati 17. srpnja s početkom u 18 sati, a cijenjeni violončelist izvest će djela Mladena Tarbuka, Martina Matalona, Carole Bauckholt, Sashe Blondeaua, Borisa Jakopovića i Joãoa Pedra Oliveire. Istoga dana nastupit će i Trokut, hvaljeni ansambl osnovan 2018. godine pri Odjelu za jazz glazbu Fakulteta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu (Austrija). Repertoar kvinteta čini autorska glazba sačinjena od kolaža unaprijed definiranih struktura, motiva te improvizacija inspiriranih modernom jazz, elektroničkom i rock glazbom. Melodije, harmonija i elektroničke teksture na tragu su izvođača poput Kneebodya, Radioheada, Boards of Canada, Madliba, Jaga Jazzista, Shai Maestra i glazbe ostalih izvođača izdavačke kuće ECM. Na MBZ-u Trokut iznimno nastupa u formaciji kvarteta, bez pjevačice Ane Čop: Luka Čapeta za električnom gitarom, Hrvoje Kralj za električnom bas-gitarom, Jerko Jurin za bubnjevima i Jaka Arh, tenor-saksofonist zadužen i za efekte i elektroniku.

delapse
Foto: Vjekoslav Palinić

Program u Močvari završava projektom delapse zagrebačkoga elektroničkog producenta Leonarda Klaića, koji na MBZ dolazi s gostima i najavljuje: „Za ovaj koncert, koji će ujedno biti i prvi za delapse, odlučio sam ići malo težim i novim smjerom. S obzirom na to da je ova glazba rađena potpuno digitalno, što znači da su u studiju čak i akustični instrumenti naknadno poprilično obrađeni i 'potrgani', ona se u ovom obliku ne može reprezentativno izvesti uživo. Stoga sam, umjesto možda logičnije DJ-inačice, odlučio sve pretvoriti u otvoreniju, poluimprovizacijsku formu sa živim bendom. Na pozornici će mi se pridružiti neki od najboljih glazbenika koje poznajem: Mark Mrakovčić, Chris Ian, Krešimir Kokić i Pavle Gulić, gotovo svi u ulozi multiinstrumentalista, uz gostovanja vokala koji su se našli i na albumu, Mary May, Domagoja Šimeka i Nenada Gajića. Zajedno ćemo od studijskoga kontroliranog kaosa pokušati napraviti jedan živi, organski, nekontrolirani kaos u rasponu od tihih atmosferičnih pejzaža do ekstrema koji gotovo da ulaze u noise domenu. Veselimo se.“