PREMINUO KIĆO SLABINAC

U 77. godini života jutros nas je napustio Krunoslav Kićo Slabinac, hrvatski skladatelj, pjevač i gitarist.

Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku. Glazbom i glumom počeo se baviti još za vrijeme osnovne škole. Svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Sa svojim prijateljima osniva rock sastav Tornado, zatim Kon Tiki, a onda i Dinamite. Međutim, nakon odsluženja vojnog roka preselio se u Zagreb te odlučio za solo karijeru i izvodi pjesme Tom Jonesa i Elvis Presleya.

Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom “Više nećeš biti moja” Aleksandra Korača. Nakon što je sredinom 1970–ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postizao velike uspjehe. Tijekom dugogodišnje karijere (više od 50 godina) surađivao je s brojnim uglednim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića… Tijekom svoje bogate glazbene karijere, bavio se jedno vrijeme i politikom te je bio zastupnik u Hrvatskom saboru.

Otiš’o je s mirisima jutra, Vesela je Šokadija, Zbog jedne divne crne žene, Dan koji se pamti, Plavuša, Kad čujem tambure, Seoska sam lola, Ako zora ne svane, Inati se Slavonijo, Slavonijo, ja sam tvoje dijete samo su neki od hitova koje nam je Krunoslav Kićo Slabinac zauvijek ostavio.

Osvojio je i mnoge nagrade među kojima su: Glazbena nagrada Porin za najbolji album folklorne glazbe (uz Tamburaški orkestar „Slavonski dukati“) “Vesela je Šokadija” (2011.) i Nagrada za životno djelo Osječko–baranjske županije (2015.).